Ομάδες «κομάντος» παίρνουν τα… βουνά και παίζουν το δημοφιλές airsoft

Κυριακή πρωί στην πρώην νατοϊκή βάση Ελευσίνας. Μια παρέα νεαρών με στρατιωτική εξάρτυση και όπλα ανά χείρας, με κοφτά λόγια, περιγράφει το σχέδιο μάχης. Οι δύο ομάδες χωρίζονται και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έχουν λάβει θέσεις. Το καμουφλάζ και οι παραλλαγές τούς κάνουν ένα με το περιβάλλον και η «μάχη» ξεκινά. Κοιτώντας τη σκηνή από μακριά, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι πρόκειται για άσκηση Ειδικών Δυνάμεων, ωστόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι από τις κάννες των όπλων δεν βγαίνουν βλήματα, αλλά πλαστικές μπίλιες των 6 χιλιοστών!

Αυτό είναι το airsoft ή αεροσφαίριση, το νέο χόμπι με τις ιαπωνικές ρίζες, που κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα και κάνει χιλιάδες «στρατιώτες» να τρέχουν κάθε Κυριακή σε βουνά και εγκαταλελειμμένα κτίρια προκειμένου να βοηθήσουν τη διμοιρία τους να κερδίσει τη… μάχη.

Η «δημοκρατία» συνάντησε τρεις από τους «στρατιώτες» του airsoft, οι οποίοι εξηγούν τους κανόνες του παιχνιδιού, τις διαφορές του με το paintball (σφαιρίδια με χρώμα), αλλά εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το εντελώς ακίνδυνο χόμπι τους συνδέθηκε με κύκλους «παραστρατιωτικών και τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ανω των 18 ετών

«Για να παίξει κάποιος airsoft απαιτείται μόνο να είναι άνω των 18 ετών» λέει ο πιο παλιός της παρέας, ο 30χρονος Θανάσης Π., ενεργειακός μηχανολόγος. Ο ίδιος ξεκίνησε το airsoft πριν από έξι χρόνια, όταν το νέο άθλημα ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. «Ξεκίνησα με την προτροπή ενός φίλου. Επισκέφτηκα το μοναδικό -τότε- μαγαζί airsoft της Αθήνας και εντυπωσιάστηκα από το πόσο αληθινά έδειχναν τα όπλα». Λίγο καιρό μετά ο Θανάσης βρέθηκε να δουλεύει για το εν λόγω κατάστημα και να «μυεί» νέους παίκτες. Ενας από αυτούς είναι και ο 23χρονος σπουδαστής Γιώργος Μ. «Σιγά σιγά όλο και περισσότερα άτομα άρχισαν να “κολλάνε”. Στην αρχή τα πράγματα ήταν λιγότερο οργανωμένα. Τώρα όμως υπάρχουν δεκάδες σελίδες στο διαδίκτυο (www.airsoftcenter.eu, www.airsoftclub.gr, www.greekairsoft.gr) όπου μπορεί ο καθένας να μάθει περισσότερα, ενώ μέσω αυτών κανονίζονται και οι κυριακάτικες εξορμήσεις».

Πώς όμως δημιουργούνται οι ομάδες αυτές; «Αυτό συμβαίνει καθαρά βάσει υποκειμενικών κριτηρίων: Εγώ μπορεί να κάνω περισσότερη παρέα με κάποια παιδιά που ασχολούνται και να φτιάξουμε μια ομάδα, να της δώσουμε ένα όνομα και να έχουμε ένα κοινό “παρουσιαστικό”, ώστε να ξεχωρίζουμε από τις υπόλοιπες, με τις οποίες θα παίζουμε ως αντίπαλοι» λέει ο 26χρονος Χρήστος Ζ., ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια περνά τα Σαββατοκύριακα με το αγαπημένο του χόμπι.

Οσον αφορά τον λόγο που επιλέγονται περιοχές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα; Είναι ακριβώς η προστασία των παρατηρητών από τραυματισμούς. «Πρώτο μέλημα όλων μας όταν παίζουμε είναι η ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και η αποφυγή… παράπλευρων απωλειών. Μπορεί τα όπλα μας να είναι πιστά αντίγραφα των πραγματικών, ωστόσο τα “πυρομαχικά” μας είναι απλά πλαστικά σφαιρίδια, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις σφαίρες που συναντάμε στους πάγκους των πανηγυριών. Οπότε, το χειρότερο που μπορεί να προκαλέσουν είναι κάποιος τραυματισμός στα μάτια ή το πολύ πολύ καμία… μελανιά!» εξηγούν. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως, οι παίκτες πριν από τις κυριακάτικες «μάχες» τους ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να μην… τρομοκρατήσουν κάποιον περαστικό.

Σε τι όμως διαφέρει το airsoft από το paintball; «Ενώ στο δεύτερο το χτύπημα αφήνει σημάδι με μπογιά, στο airsoft η φιλοσοφία βασίζεται στην ειλικρίνεια των συμμετεχόντων, αφού, αν χτυπηθούν, θα πρέπει οι ίδιοι να το παραδεχτούν σηκώνοντας λευκή σημαία».

«Ακούσαμε πολλές ασυναρτησίες τελευταία από “ειδήμονες”»

Το τελευταίο διάστημα η κοινότητα του airsoft νιώθει ότι βρέθηκε αδίκως στη δίνη του κυκλώνα, καθώς στην πλάτη τους, όπως λένε οι παίκτες, στήθηκε ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης:
«Το airsoft είναι ένα χόμπι και είναι επικίνδυνο όσο και το… ποδήλατο, ενώ συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας, φύλου, κοινωνικής προελεύσεως ή πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι άδικο να ακούγεται ότι το χόμπι μπορεί γίνει επικίνδυνο. Τα όπλα αποτελούν πιστά αντίγραφα των πραγματικών, αλλά δεν είναι θανατηφόρα. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα ακούσαμε από διάφορους “ειδήμονες” “πόσο εύκολα μπορεί ένα όπλο airsoft να μετατραπεί σε πραγματικό, με την αλλαγή του μηχανισμού του!” Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα όπλα, είτε είναι ηλεκτρικά (δουλεύουν με μπαταρία) είτε αερίου (με φιάλη αέρα) ή λειτουργούν με ελατήριο, είναι εντελώς ακίνδυνα. Εξάλλου, αν ήταν τόσο επικίνδυνα, θα χρειαζόμασταν ειδική άδεια για να τα προμηθευτούμε» σχολιάζουν ο Θάνος, ο Χρήστος και ο Γιώργος, που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται συστηματικά με το airsoft και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες.

Ορολογία

-Sefhouse: Ο ασφαλής χώρος, εκτός πεδίου, είτε για ξεκούραση είτε όταν χτυπηθούμε.
-Highlander: Οι λεγόμενοι «αθάνατοι», άτομα που, ενώ έχουν χτυπηθεί, κάνουν την… πάπια.
-Τυφλός: Φωνάζουν όλοι αν κάποιος χωρίς γυαλιά προστασίας βρεθεί στο πεδίο.
-ΒΒs: Τα πλαστικά σφαιρίδια των 6mm.
-Headshot: Το χτύπημα αντιπάλου στο κεφάλι.
-Μπαμ: Λέγεται στον αντίπαλο που δεν μας έχει αντιληφθεί σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων, για να μη ρίξουμε και πονέσει.

Αγγελος Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα