Μνήμες του 1953 ξύπνησε ο σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που χτύπησε χθες το μεσημέρι την Κεφαλλονιά και έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, αλλά και σε Αττική, Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα. Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 15.55 και είχε διάρκεια 56 δευτερολέπτων, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, κυρίως στο Ληξούρι και στη βόρεια Κεφαλλονιά. Ως αργά χθες το βράδυ αρκετά χωριά στην περιοχή της Παλλικής παρέμεναν βυθισμένα στο σκοτάδι, ενώ ένα μικρό τμήμα του νησιού αντιμετώπιζε προβλήματα με την υδροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες.
«Ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, ο κόσμος τρομοκρατήθηκε και βγήκε στους δρόμους παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί ρωγμές σε παλιά κτίρια, μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ενώ έκλεισαν και δρόμοι από κατολισθήσεις στα Βλαχάτα, στο Πυργί, στη Λειβαθώ και σε περιοχές κοντά στο Φισκάρδο και στον Πόρο» είπε στην «δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.
Εκκένωσαν νοσοκομείο
Οι τοπικές Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Αργοστολίου και του Γηροκομείου Ληξουρίου, δεκάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν για αρκετή ώρα στους Πετανούς, ενώ σημειώθηκαν και μικροτραυματισμοί, κυρίως ηλικιωμένων που γλίστρησαν στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους. «Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός, μόνο κάποιες πτώσεις είχαμε, κυρίως από βιασύνη και πανικό» ανέφερε ο κ. Κεκάτος.
Δεκάδες δονήσεις
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, όμως ακολούθησαν δεκάδες δονήσεις, μεγέθους έως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τουλάχιστον έως αργά χθες το βράδυ. Στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, στον Πόρο, στην Αγία Ευφημία και στο Φισκάρδο οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και βρήκαν καταφύγιο σε αυτοκίνητα, γήπεδα και πλατείες. Τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν, δρόμοι άνοιξαν στα δύο, εμπορεύματα έπεσαν από τα ράφια, βιβλιοθήκες, τραπέζια και καρέκλες… περπάτησαν, ενώ σε κάποια σπίτια ξηλώθηκαν ακόμα και τα κλιματιστικά! «Βρισκόμαστε σε στάδιο καταγραφής, φαίνεται όμως ότι έχουμε αρκετές ζημιές τόσο σε σπίτια όσο και σε δημόσια κτίρια. Εχουν πέσει σοβάδες, κεραμίδια, μαντρότοιχοι, υπάρχουν προβλήματα σε όλο το νησί. Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ματιάτος.
Στην Κεφαλλονιά έσπευσε άμεσα 11μελές κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ). Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ταξίδεψε με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Αργοστόλι και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Στο νησί έφτασαν, επίσης, με ελικόπτερο Super Puma, εκπρόσωποι της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από την Πάτρα (με δύο πυροσβεστικά οχήματα, ένα διασωστικό όχημα σεισμών, εννέα άνδρες και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο), 30μελής δύναμη της Αστυνομίας με περιπολικά οχήματα για την παροχή βοήθειας στους πολίτες και στις τοπικές Αρχές, κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με σκοπό τη συγκρότηση επιτροπών για την εκτίμηση των ζημιών.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά για 48 ώρες τα σχολεία και όλα τα δημόσια κτίρια ώστε να γίνει ο απαραίτητος αντισεισμικός έλεγχος. Ο σεισμός προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές και σε σπίτια και καταστήματα στη Ζάκυνθο, ενώ στην Ηλεία, στην Αχαΐα και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ελλάδας οχήματα της Πυροσβεστικής έκαναν περιπολίες στους δρόμους για να καταγράψουν τυχόν προβλήματα. Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Αιτωλοακαρνανία.
Γεράσιμος Κόντος