Βλαστοκύτταρα «μπαλαντέρ» και από ενήλικες

Μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ιατρική και στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για την αντιμετώπιση των καρδιακών νόσων, του εγκεφαλικού, της αρθρίτιδας και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας έκαναν επιστήμονες στην Ιαπωνία.

Ερευνητές από το Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας Riken στην πόλη Κόμπε ανακάλυψαν ότι τα ενήλικα κύτταρα του αίματος, όταν βυθιστούν σε όξινο περιβάλλον, μπορούν να επιστρέψουν σε ουδέτερη κατάσταση και να μετατραπούν σε οποιαδήποτε μορφή βλαστοκυττάρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ιστών και οργάνων.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, αυτό μπορεί να συμβεί σε διάστημα μόλις τριάντα λεπτών και όταν το όξινο περιβάλλον είναι ήπιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι από αυτή την ικανότητα που παρουσιάζουν τα κύτταρα, ενώ ήδη δοκιμάζουν βλαστοκύτταρα που έχουν αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο για τη δημιουργία θεραπειών για τα μάτια, τον εγκέφαλο και την καρδιά.
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη οργάνων και ιστών, αλλά και για την καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών και προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ αλλά και τα τραύματα στη σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το New Scientist, η τεχνική αυτή ίσως έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για την ανάπτυξη κλώνων, αφού όπως είπε ο Τσαρλς Βακάντι από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, με τη νέα μέθοδο «μπορεί να δημιουργηθεί ένα πανομοιότυπο δίδυμο από μια σταγόνα αίμα».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μέθοδος δοκιμάστηκε σε ποντίκια και ότι, αν αποδειχθεί ότι λειτουργεί εξίσου καλά και στον άνθρωπο, με τη βοήθειά της θα αποφύγουν τα ηθικά ζητήματα για τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, αφού θα χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα ενηλίκων. Επίσης, στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι έτσι οι θεραπείες θα αναπτύσσονται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και με πιο ασφαλή τρόπο.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα