Βραβεία για πρωτότυπες επιχειρήσεις

Η Biomatch βρίσκει το άλλο σου μισό με κριτήριο τη γονιδιακή σύστασή σου. Η Special Trip «ταξιδεύει» τα άτομα με ειδικές ανάγκες ανά την Ελλάδα και η FlyPhone Technologies κάνει τα κινητά να… πετούν. Είναι και οι τρεις εικονικές καινοτόμες επιχειρήσεις που προέκυψαν από εργασίες φοιτητών, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Εύγε Επιχειρείν» της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ και βραβεύονται σήμερα.

Η Biomatch

Η Αμαλία Ρήγα, η Δήμητρα Συνεφιαρίδου και η Αλεξία Τουφεξή, φοιτήτριες του Τμήματος Βιολογίας, βλέποντας ότι οι άνθρωποι αποξενώνονται όλο και περισσότερο, σκέφτηκαν να φτιάξουν μια επιχείρηση που θα τους φέρνει κοντά με βάση τα… αντιγόνα τους. Το business plan τους για την Biomatch πήρε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «καινοτομία και επιχειρηματικότητα». Με ένα δείγμα σωματικού υγρού και μια επιστημονική ανάλυση των αντιγόνων, ο ιδανικός σύντροφος θα είναι πλέον εύκολη δουλειά. «Δεν είχαμε καμία σχέση με την επιχειρηματικότητα, με δεδομένες και τις σπουδές μας στη βιολογία. Διαπιστώσαμε ότι θέλει τόλμη να ξεκινήσεις μια επιχείρηση» σημειώνει στη «δημοκρατία» η Αμαλία Ρήγα. Πλέον οι τρεις φίλες σκέφτονται ότι μπορεί το μέλλον τους να μην είναι μόνο εργαστήρια και φιαλίδια.

Η Νένα Καλιγιαννίδου, η Μαρία Καρασούλη και η Μαρία Συμεωνίδου, φοιτήτριες του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα, αποφάσισαν να φτιάξουν την Special Trip και κέρδισαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «κοινωνική επιχειρηματικότητα». Η εταιρία τους, ένα τουριστικό γραφείο, παρέχει σε ΑμεΑ ίσες ευκαιρίες στον τουρισμό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να ψυχαγωγηθούν με ευκολία και άνεση, στο πλαίσιο ειδικά διαμορφωμένων τουριστικών πακέτων. Οπως τονίζει η Νένα Καλιγιαννίδου, η εικονική αυτή επιχείρηση έδωσε και στις τρεις το κίνητρο να σκεφτούν διαφορετικά το επαγγελματικό μέλλον τους.

Η FlyPhone Technologies των Ιωάννη Στεφανή και Ελισάβετ-Αναστασίας Χαραλαμπίδου, από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, παράγει ένα ιπτάμενο τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό μηχανισμό, με δυνατότητα προσαρμογής smartphone και πολλές εφαρμογές, όπως η λήψη εναέριων φωτογραφιών και οι μετρήσεις φυσικών μεγεθών. Πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «καινοτομία και επιχειρηματικότητα». 

«Στόχος μας με το μάθημα αυτό, που έχει ενταχθεί σε 19 Τμήματα του ΑΠΘ, είναι τα παιδιά να αναπτύξουν μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα κουλτούρα» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο υπεύθυνος εργαστηριακών μαθημάτων της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ναούμ Μυλωνάς. Συνολικά υποβλήθηκαν 75 business plans, εκ των οποίων στην τελική φάση πέρασαν 22, για να βραβευτούν τα δέκα, κατόπιν αξιολόγησης επιχειρηματιών και ειδικών της αγοράς.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα