Οι «μονομάχοι» για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους και η «δημοκρατία» για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά οργάνωσε ένα αποκαλυπτικό debate! Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και ενώ ο προεκλογικός πυρετός κορυφώνεται, οι υποψήφιοι πρόεδροι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, με πρωτοβουλία της «δ», άνοιξαν τα χαρτιά τους και κατέθεσαν τα σχέδιά τους για ένα καλύτερο αύριο στον κλάδο!

Οι «μονομάχοι» άφησαν για λίγο τα έδρανα και τις δικαστικές αίθουσες και συνομίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σκληρή καθημερινότητά τους, καταθέτοντας απόψεις και προβληματισμούς για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Τα θιγόμενα δικαιώματα του δικηγορικού κλάδου, οι καθυστερήσεις απονομής Δικαιοσύνης και φυσικά η οικονομική κρίση, που μαστίζει τόσο τους νέους δικηγόρους όσο και παλαιότερους, αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες της εποικοδομητικής συζήτησης (που έγινε για πρώτη φορά στα δικηγορικά χρονικά) μεταξύ των υποψήφιων προέδρων γύρω από τη «στρογγυλή τράπεζα» της «δ».

Οι δικηγόροι αύριο και τη Δευτέρα καλούνται να ψηφίσουν προκειμένου να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η «μητέρα» των δικηγορικών μαχών, που δίδεται κάθε τρία χρόνια, θα εκτυλιχτεί όπως πάντα σε δύο γύρους, στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στον πρώτο, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα 23-24 Φεβρουαρίου, θα στηθούν δύο κάλπες, η μία για τους συνδυασμούς, όπου οι δικηγόροι ψηφίζουν για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ, και μια δεύτερη για τους προέδρους. Οι δύο πρώτοι σε προτίμηση υποψήφιοι πρόεδροι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 2-3 Μαρτίου, προκειμένου να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΔΣΘ.

Συνολικά φέτος καλούνται στις κάλπες 6.330 εγγεγραμμένοι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, με την αποχή ωστόσο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να εμφανίζει άνοδο, σε σχέση με παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ενδεικτικά, στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2011 από τους 6.429 εγγεγραμμένους δικηγόρους ψήφισαν οι 4.687 (4.254 έγκυρα, 414 άκυρα) στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο, για την ανάδειξη προέδρου, οι 3.429 (3.084 έγκυρα, 116 άκυρα, 229 λευκά).

Νικόλαος Βαλεργάκης (Δικηγορική Πρωτοπορία)

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, είναι σημαντικό να πούμε στους δικηγόρους από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε. Ερχόμαστε λοιπόν από μια καθημερινή, δύσκολη μάχη που δώσαμε επί τρία χρόνια για τα συμφέροντα των συναδέλφων. Χάρη σε αυτή πετύχαμε να κρατήσουμε τη δικηγορική ύλη. Τις νόμιμες αμοιβές. Τις δικηγορικές εταιρίες αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Την αυτοτέλεια στη διαχείριση της περιουσίας μας. Κρατήσαμε όρθια τη δικηγορία και τον σύλλογο. Αντισταθήκαμε με επιτυχία. Και είναι ομολογία όλων των δικηγόρων. Στη νέα θητεία συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη θέση του δικηγόρου. Για το εισόδημά του και τη δικηγορική καθημερινότητα. Κυρίως όμως έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το κράτος. Την κατάργηση του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Την απαράδεκτη φορολόγησή μας από το πρώτο ευρώ. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στις μεθαυριανές εκλογές κατεβαίνουμε ενωμένοι για τη δικηγορία. Και δεν είναι σύνθημα. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε τη μάχη για όλους τους δικηγόρους.

Χρήστος Βάρδας (Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων)

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης διενεργούνται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Τα προβλήματα, ιδιαίτερα των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, έχουν μεγιστοποιηθεί, καθώς για την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος η πόλη συγκεντρώνει όλα τα μειονεκτήματα της μεγαλούπολης-πρωτεύουσας, αλλά ταυτόχρονα και αυτά μιας μικρής επαρχίας (χωρίς να απολαμβάνει τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα). Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια μια ομάδα μαχόμενων δικηγόρων ξεκινήσαμε την πολύ δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε νοοτροπίες, καταστάσεις αλλά και πρόσωπα στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με στόχο να απαγκιστρωθεί από κομματικά βαρίδια, πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικούς καιροσκοπισμούς. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική του άκρατου βερμπαλισμού και της ακατάσχετης παροχολογίας. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η αξιοπρεπής άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος στη Θεσσαλονίκη. Και θα τον πετύχουμε.

Πάρις Νιφλής (χωρίς συνδυασμό)

Είκοσι πέντε χρόνια διεξάγομεν ειλικρινείς δημοκρατικούς αγώνες. Είκοσι πέντε χρόνια υφιστάμεθα απηνείς διωγμούς. Τα δικηγορικά καρτέλ (κυκλώματα) μοιράζονται το μεγαλύτερο και καλύτερο μέρος της δικηγορικής ύλης και αφήνουν τα ψίχουλα για τους πληβείους. Τα καρτέλ εξαγοράζουν, τρομοκρατούν, διαφθείρουν, ληστεύουν. Η δικηγορία, υπονομευομένη, δολοφονείται, η Δικαιοσύνη, κλυδωνιζομένη, βυθίζεται. Οχι στην κυριαρχία του οικονομικού φασισμού, της πιο ύπουλης και πιο επικίνδυνης μορφής καταδυναστεύσεως. Οχι στην πλαστογραφία της ιστορίας. Οχι στα προσωπεία που καλύπτουν ειδεχθείς όψεις. Οχι στον εξανδραποδισμό του Ελληνα πολίτη. Εάν απομένει μιαν ελπίδα, δείξτε τώρα, συνάδελφοι, την αποφασιστικότητά σας. Καμία έντιμη ψήφος στους εκπροσώπους αυτών που κατάντησαν τη δικηγορία και την πατρίδα μας έρημη χώρα. Καλώ τους συναδέλφους να ψηφίσουν την πιο καθαρή και γνήσια δικηγορική δημοκρατική φωνή, την ευθυφροσύνη, την ευθυπορία, την ευθυδικία.

Αντώνης Μπιλίσης (Επιλογή Πράξης για τους Δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη)

Κάθε φορά που μιλάει κανείς για τα προβλήματα του χώρου μας, και ειδικά στις εκλογές, δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με διαπιστώσεις, αλλά πρέπει να φέρνει και συγκεκριμένες λύσεις για το τι να κάνουμε «εδώ και τώρα» για τα καίρια και τα επείγοντα, που μπορούν να επιλυθούν με τις δικές μας δυνάμεις. Στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας εξαιτίας του Μνημονίου (που λύνει το πρόβλημα των δανειστών μας και όχι το δικό μας), αυτό είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Η επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων εξαρτάται από την καταλυτικότητα της παρέμβασης στο πρώτο αυτό επίπεδο, η οποία μόνο μπορεί να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη ότι υπάρχει η ικανότητα να επηρεαστούν και τα άλλα, τα μεγαλύτερα. Η συμμετοχή μας στις εκλογές γίνεται σε αυτήν αποκλειστικά τη βάση και για τον λόγο αυτόν εκπονήσαμε 40 πρακτικές λύσεις για ισάριθμα καίρια προβλήματα του χώρου μας. Ο συνδυασμός μας δεν υπάγεται σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Κανένας από τους υποψηφίους δεν κλήθηκε για να συμμετάσχει σε αυτόν με κριτήριο την κομματική του αναφορά, αλλά για την προσωπικότητα και τον επαγγελματισμό του.

Στυλιανός Μαυρίδης (Actus)

Ο συνδυασμός Αctus είναι η ανεξάρτητη, προοδευτική, νεανική φωνή των μαχόμενων δικηγόρων. Αγαπάμε τη δουλειά μας και είμαστε υπέρμαχοι του κοινωνικού ρόλου του επαγγέλματός μας. Αγωνιζόμαστε για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, εκλογίκευση της φορολόγησής μας και των ασφαλιστικών εισφορών μας. Εγγυόμαστε την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο κύρος του δικηγορικού επαγγέλματος, στη διασφάλιση του λειτουργηματικού χαρακτήρα του και στις αξιοπρεπείς συνθήκες άσκησής του. Ο δικηγόρος είναι εγγυητής των ατομικών, κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών. Δυστυχώς η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης λειτούργησε αντίθετα στις ανωτέρω αδιαπραγμάτευτες αρχές μας. Ο απερχόμενος πρόεδρος και η «ιερή συμμαχία» συγκεκριμένων παρατάξεων που διαμόρφωσαν την απόλυτη πλειοψηφία δεν κατόρθωσαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μαχόμενων δικηγόρων. Εμείς λογοδοτούμε στους συναδέλφους μας και μόνο. Δεν φοβόμαστε τη σύγκρουση που απαιτεί η προάσπιση των δικαιωμάτων του επαγγέλματός μας. Διεκδικούμε με συνέπεια το μέλλον μας.

Χρήστος Μπακέλλας (Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία)

Τα τελευταία χρόνια κάτω από τη σκιά του Μνημονίου γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων. Σήμερα, που ο πολίτης έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη δικαιικής προστασίας, «το κόστος» της πρόσβασης σε αυτή γίνεται απαγορευτικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών χωρίς, αντίστοιχα, να διευρύνονται τα όρια εφαρμογής του συστήματος παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής από το κράτος. Οι δικηγόροι (νέοι δικηγόροι και ασκούμενοι, έμμισθοι συνεργάτες σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, δικηγόροι με πάγια αντιμισθία, μαχόμενοι δικηγόροι) με την εφαρμοζόμενη στον χώρο της Δικαιοσύνης μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης (στοχευμένος περιορισμός της επαγγελματικής ύλης, θεαματική αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, επιβολή τέλους επιτηδεύματος, επιβολή ΦΠΑ, υψηλές -συνεχώς αναπροσαρμοζόμενες- ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) εξωθούνται βίαια εκτός επαγγέλματος. Αποτελεί, επομένως, επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και να αποτυπωθεί σε επίπεδο συσχετισμών ένα ισχυρό αντιμνημονιακό – ριζοσπαστικό – δημοκρατικό ρεύμα.

Γιάννα Παναγοπούλου (Ανοιχτοί Ορίζοντες)

Οι επικείμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έχουν συγκεκριμένα διακυβεύματα. Πρώτον, θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα του πολίτη να έχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ή η τελευταία θα αποτελέσει προνόμιο των λίγων; Δυστυχώς σήμερα με την επιβολή υψηλότατων παραβόλων, τελών και φόρων (π.χ. ΦΠΑ) η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη τείνει να αποτελέσει «αγαθό πολυτελείας». Δεύτερον, θα προασπίσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγόρου από την αυθαιρεσία της εκτελεστικής και της δικαστικής -ενίοτε- εξουσίας; Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του δικηγόρου περιορίζεται, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται το τοίχος προστασίας του ίδιου του πολίτη. Τρίτον, θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία και θα επιταχύνουμε την απονομή της Δικαιοσύνης; Τούτο μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους (π.χ. μεταφορά μέρους των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας Ειρηνοδικείων στη διαμεσολάβηση και στην αρμοδιότητα των δικηγόρων υπό την εποπτεία του ΔΣΘ). Συνεπώς δεν ψηφίζουμε μόνο για τους δικηγόρους. Αποφασίζουμε για τον πολίτη.

Γεώργιος Τζαμαδάνης (Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων)

Οι φετινές δικηγορικές εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης της επιθετικότητας κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, που σχεδιάζουν την οριστική διάλυση της ανεξάρτητης μαχόμενης δικηγορίας και την κατάπτωση της έμμισθης συνεργασίας σε εποχές γαλέρας. Σ’ αυτή την εποχή είναι περισσότερο αναγκαίος παρά ποτέ ένας άλλος συνδικαλισμός, μάχιμος και διεκδικητικός, στηριγμένος στην ενεργητική συμμετοχή των συναδέλφων στις αποφάσεις, με κύριο όργανο λειτουργίας του τις γενικές συνελεύσεις. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στα Μνημόνια, στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων δίπλα στους διωκόμενους αγωνιστές των Σκουριών και των διοδίων, στη μάχη ενάντια στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Ηρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τη σημερινή διοίκηση του ΔΣΘ που στηρίζει την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την εξαθλίωση των δικηγόρων, και να συγκροτήσουμε ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής που θα αλλάξει τη δικηγορία και την κοινωνία.

Βασίλης Ματσιώρης (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων)

Οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα. Οι επικείμενες δικηγορικές εκλογές μπορούν να γίνουν ευκαιρία για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη βελτίωση του συσχετισμού στοςυ δικηγορικούς συλλόγους. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων απευθύνει κάλεσμα μαχητικής στήριξης των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων της, που θα συμμετέχουν στις δικηγορικές εκλογές στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Για την ενίσχυση του διακριτού ριζοσπαστικού πόλου, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, που παλεύει σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στις 23 και 24 Φλεβάρη ψηφίζουμε και στηρίζουμε την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων.

Αριστείδης Μάτιος

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα