Χρυσή Αυγή: Τι αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο

Βασικός ρόλος στη δράση της Χρυσής Αυγής, που κατά της ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου αποτελεί εγκληματική οργάνωση, αποδίδεται στο σύνολο των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος. Στο διαβιβαστικό σημείωμα 190 σελίδων των ανακριτριών, με το οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας των εννέα μη υπόδικων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της ένταξης και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για συμπληρωματικές κατηγορίες (κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών) σε βάρος επτά ήδη κατηγορούμενων βουλευτών, γίνεται λόγος για τη δράση μιας οργάνωσης με «κάθετη ιεραρχική δομή επί σειρά ετών, με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, που αφορούν τη διάδοση και την κατήχηση των θέσεών της, την εκπαίδευση των μελών της και την οργάνωση των δράσεών της».

Το αίτημα των ανακριτριών πρόκειται να εισαχθεί πρώτα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στην Ολομέλεια, η οποία θα αποφασίσει οριστικά εάν θα γίνει δεκτό, προκειμένου οι ανακρίτριες να συντάξουν κατηγορητήρια και να αποστείλουν κλήσεις σε απολογία.

Οπως προκύπτει και από το έγγραφό τους, οι ανακρίτριες εκτιμούν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των βουλευτών, καθώς από το αποδεικτικό υλικό (115 μαρτυρικές καταθέσεις, κατασχεθέντα πειστήρια, όπως όπλα έγγραφα και βιβλία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης, κινητά τηλέφωνα κ.ά.) επισημαίνουν ότι προκύπτει πως «oι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται, όχι μόνο ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της οργάνωσης αυτής, αλλά και ως υποστηρικτές των θέσεων και των “δράσεων” των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φέρονται, δηλαδή, ως εντεταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή, δίδοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας ή ακόμη εγκρίνοντας, εκ των υστέρων, βίαιες εγκληματικές ενέργειες των μελών και των στελεχών της τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ανά την επικράτεια, οι οποίες (εγκληματικές ενέργειες) σκοπούν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεών της».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι «ομάδες μελών της Χρυσής Αυγής, συγκεκριμένης σωματοδομής, μετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις, “παρελάσεις” και δράσεις απόλυτα συντεταγμένα, με ομοιόμορφη ενδυμασία, μαύρη ή με παντελόνια παραλλαγής, με το λογότυπο της οργάνωσης, μαίανδρο ή άλλα σχετικά σύμβολα (όπως δελφικό Ε, SS κ.λπ.)».

Επιπλέον, οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου αναφέρονται και στην εκπαίδευση των μελών: «Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό και τα ηλεκτρονικά αρχεία των κατηγορουμένων, τα μέλη της ΧΑ φέρονται να ασκούνται συστηματικά ακόμη και μέσα στα γραφεία, κυρίως με πολεμικές τέχνες. Γυμνάσια, όμως, των μελών της Χρυσής Αυγής και δη “στρατιωτικού τύπου”, ιδιαίτερα σκληρά τύπου “Ο.Υ.Κ” φέρονται να διοργανώνονται και στην ύπαιθρο με εκπαιδευτή, κυρίως, τον κατηγορούμενο Ηλία Κασιδιάρη».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα