Νέο τεστ βρίσκει πότε ο ιός των θηλωμάτων HPV είναι επικίνδυνος

Νέο τεστ ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο διατίθεται πλέον και στην Ευρώπη, υπόσχεται να συμβάλει στην πρόληψη ενός από τους πιο συχνούς καρκίνους των γυναικών. Η κυτταρολογική εξέταση που ονομάζεται CINtec PLUS φέρεται ότι δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού εκείνων των γυναικών που παρουσιάζουν προκαρκινικές αλλοιώσεις υψηλού βαθμού και οι οποίες επιβάλλεται να υποβληθούν άμεσα σε κολποσκόπηση.

Οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελούν την αιτία για την πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, μόνο οι γυναίκες που παρουσιάζουν μια επίμονη λοίμωξη και έχουν αναπτύξει υψηλού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία.

Το τεστ, όπως διευκρινίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρία Roche που το παράγει, σχεδιάστηκε για την ανίχνευση των λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο, και να διακρίνει τις εν λόγω λοιμώξεις από εκείνες που δεν παρουσιάζουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο. «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η τρίτη συνηθέστερη μορφή της νόσου που πλήττει τις γυναίκες διεθνώς και συχνά κανένα σύμπτωμα δεν συσχετίζεται με το προκαρκινικό στάδιό του» εξηγεί ο Ρόναλντ Ντίγκελμαν, διευθυντής των επιχειρήσεων στη Roche Diagnostics. Τουλάχιστον 500.000 νέα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως και για το ήμισυ των γυναικών αυτών η νόσος είναι θανατηφόρα.

Οταν η νόσος ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο είναι μία από τις μορφές καρκίνου που μπορούν να έχουν την καλύτερη πρόβλεψη και θεραπευτική αντιμετώπιση, με το ποσοστό επιβίωσης να ξεπερνά το 90%. Αντίθετα, αν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο τη στιγμή της διάγνωσης, το μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι ειδικοί επιμένουν για την ανάγκη τακτικού ελέγχου με τεστ Παπανικολάου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα εκτίμησης της γυναικολογικής υγείας. Επίσης, τονίζουν την αξία της εξάπλωσης των προληπτικών εμβολιασμών κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων σε κορίτσια και γυναίκες από 12 έως 26 ετών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα