Στο έλεος της τρόικας για δόσεις (11,9 δισ. ευρώ) και κάλπες

Ισχυρές πείσεις για σκληρά μέτρα στο εργασιακό και νέες ανατροπές στη φορολογική νομοθεσία θα δεχθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τους επικεφαλής της τρόικας. Από αυτόν τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί η διπλή δόση των 11,9 δισ. (8,3 από Ε.Ε. και 3,6 δισ. από ΔΝΤ) που είναι ουσιαστικά και η τελευταία πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας (το οποίο, βέβαια, αναμένεται να παραταθεί με άλλη ονομασία). Παράλληλα, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα διαμορφώσει και το πολιτικό σκηνικό στον δρόμο για τις εκλογές του Μαΐου.

Χθες, σε μια προσπάθεια καλύτερου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπουργείων απέναντι στην τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προετοιμασίας στο υπουργείο Οικονομικών. Η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ., αλλά μάλλον κανείς από τους υπουργούς που επρόκειτο να συμμετάσχουν δεν σκέφτηκε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιχειρήσει… ασκήσεις ετοιμότητας. Ο κ. Σαμαράς ανέβηκε στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα στις 5.05 μ.μ., δηλαδή μία ώρα πριν από την επίσημη έναρξη της συνάντησης. Το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα ήταν κλειστό, το ίδιο και το γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη. Ετσι, ο κ. Σαμαράς έκατσε στο σαλονάκι αναμονής στον έκτο όροφο και… περίμενε. Συνομίλησε με τους δημοσιογράφους και στις 5.25 μ.μ. η γραμματέας του κ. Στουρνάρα άνοιξε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Λίγο αργότερα άρχισαν να καταφτάνουν και οι υπουργοί. Μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης (μετείχαν ακόμη ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης) κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με ενιαία γραμμή για όλα τα θέματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Οι επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έως το Eurogroup του Μαρτίου που θα διεξαχθεί στις 10 του μηνός. Εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε το Eurogroup θα μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση της διπλής δόσης των 11,9 δισ. ευρώ.

Ομως, για να ανάψουν το «πράσινο φως», θα ζητήσουν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσδιορίσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν το κόστος των 700.000.000 ευρώ που θα επιφέρει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μέσα στο 2014.

Στο θέμα των αλλαγών στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά κυβέρνηση και Κομισιόν προσπαθούν να αποφύγουν την άμεση ενεργοποίησή του. Για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση 50 φόρων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα