Ο γνωστός Μόντι στην ηγεσία της ομάδας «Ιδίων Πόρων» που είχε στήσει η Μέρκελ!

Δεν γνωρίζουμε εάν «λεφτά υπάρχουν» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά φαίνεται ότι οι Γερμανοί μηχανεύονται τρόπους ώστε να περιορίσουν τα χρήματα που δίνουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δρομολογήσει την ομάδα εργασίας «ιδίων πόρων», που χθες έστεψε εν χορδαίς και οργάνοις ως επικεφαλής της τον Μάριο Μόντι. Η δημιουργία της ομάδας αυτής συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων για το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για το 2014-2020. Στόχος είναι, με τις προτάσεις που θα καταθέσει -σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2014- η ομάδα, υπό τον Μάριο Μόντι, να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το υπάρχον, που βασίζεται στις εισφορές των κρατών-μελών.

Στην ομάδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από τη μεριά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός (και προεδρεύων της Ε.Ε.) Αντώνης Σαμαράς στην παρέμβασή του χαρακτήρισε τη δημιουργία της ομάδας εργασίας «ιδίων πόρων» μεγάλο άλμα τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή με την ιδιότητα του προεδρεύοντος στην Ε.Ε. για το α’ εξάμηνο του 2014, η ομάδα αυτή και το έργο που θα αναλάβει να εκτελέσει βρίσκονται στην καρδιά της επιδιωκόμενης ένωσης. Εμφανίστηκε, μάλιστα, σίγουρος -μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ότι οι προτάσεις που θα καταθέσει η ομάδα θα διασφαλίσουν την αδιάλειπτη και αποτελεσματική χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πλευρό του κ. Σαμαρά στο Στρασβούργο ήταν χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι από κοινού συμφώνησαν ότι ο Μάριο Μόντι ήταν η ιδανική επιλογή για να τεθεί επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα