Είναι τα προεόρτια για το επιπλέον «πακέτο» των 4 δισ. ευρώ που θέλουν έως το 2017!

Πρόσθετα μέτρα για το 2014, ύψους 700.000.000 ευρώ, ζητούν από την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας, με την απαίτηση μάλιστα να συμφωνηθεί εδώ και τώρα το πρώτο πακέτο ύψους 350.000.000 ευρώ και το ερχόμενο καλοκαίρι τα υπόλοιπα 350.000.000 ευρώ.

H τρόικα ακονίζει τα μαχαίρια της και ετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων της περιόδου 2014-2017 που θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ και θα βάζει στο στόχαστρο τα ελάχιστα εισοδήματα που έχουν απομείνει στην πραγματική οικονομία.

Στα μέτρα αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 4,642 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015 και του 2016 χρειάζονται αντιστοίχως πρόσθετα μέτρα ύψους 1,877 δισ. ευρώ και 2,765 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Προσθέτει δε ότι «τα μέτρα αυτά αναμένεται να περιληφθούν στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο 2014-2017».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι επικεφαλής των ελεγκτών έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχθούν καμία «έκτακτη» λύση, με την οποία θα καλυφθούν προσωρινά το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό για το 2014.

Οι τροϊκανοί έθεσαν από την πρώτη στιγμή ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και εν συνεχεία της εκταμίευσης των δόσεων τη λήψη νέων δράσεων – μέτρων που θα καλύψουν τις αστοχίες στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, απορρίπτοντας έτσι τη χρησιμοποίηση του πλεονάσματος για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί τελικώς να μη συμφωνήσουν στην εκταμίευση και των δύο δόσεων συνολικού ύψους 11,9 δισ. ευρώ πριν απ΄το Εurogroup του Μαρτίου και εναλλακτικά να πάρουμε μόνο τη μία δόση των 8,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν το μίνι φορολογικό με τις διορθώσεις σε πρόστιμα, περιοδικές δηλώσεις και φόρο υπεραξίας, ώστε να τις εγκρίνουν οι ελεγκτές της τρόικας, πριν κατατεθούν στη Βουλή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο ίδιο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν και κάποια από τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα και αποτελούν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις αποκρατικοποιήσεις και τον έλεγχο των δαπανών.

Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει να κλείσουν τα μεγάλα μέτωπα, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι και εκτός του δημοσιονομικού κενού αφορούν:

-Την υιοθέτηση της λίστας με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

-Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδας να ανακοινώσει το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

-Μείωση εργοδοτικών εισφορών.

-Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.

-Κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα