Οι πρώτοι που θα ανοίξουν την πόρτα των απολύσεων είναι 2.000 σχολικοί φύλακες και 400-500 καθηγητές

Πραγματικός Αρμαγεδδών αναμένεται να σαρώσει τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τους επόμενους 11 μήνες, δηλαδή ως το τέλος του 2014. Και αυτό γιατί θα πρέπει, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, να έχουν απολυθεί άλλοι 11.000 δημόσιο υπάλληλοι έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 που προβλέπει το Μνημόνιο.

Καταρχάς ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.600 απολύσεις. Από αυτές οι 2.500 προέρχονται από το κλείσιμο της ΕΡΤ και οι υπόλοιπες 1.100 από απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων για πειθαρχικούς λόγους και για λόγους υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 11.400 απολύσεις ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα επιμεριστούν ως εξής:

• 8.700 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σημαντικός αριθμός από αυτούς τους 8.700 θα προέλθει από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δεν θα αποδεχτούν τη  «μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση» που τους προτείνει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και θα αποχωρήσουν. 

• 1.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.

• 600 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

• 850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

• 150 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

• 140 υπάλληλοι από το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και των άλλων 20 φορέων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, καθώς την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευσή του.

• 90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι πρώτοι προς απόλυση στις 23 Μαρτίου είναι οι περίπου 2.000 σχολικοί φύλακες, καθώς συμπληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους, μιας και μπήκαν σε αυτήν τον περασμένο Ιούλιο. Oι δεύτεροι που κινδυνεύουν με απόλυση είναι κάποιοι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από τους 1.900 του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι μπήκαν και αυτοί στην κινητικότητα τον περασμένο Ιούλιο. Από αυτούς, σύμφωνα με τα ως σήμερα, δεδομένα αναμένεται να βρεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 400-500 καθηγητές.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα