Πολλά μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να μεταμορφώσουν την εικόνα της πρωτεύουσας.

Μπορεί τώρα να είναι εργοτάξια, ωστόσο πολύ σύντομα στους χώρους αυτούς θα «σηκωθούν» πολιτιστικά κέντρα, ιδρύματα που έχουν κατασκευαστεί για να πληρούν τις υψηλές απαιτήσεις της εποχής, ακολουθώντας τις σύγχρονες προδιαγραφές. Με αφορμή την παράδοση του κτιρίου του ΦΙΞ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αναζητούμε και τα υπόλοιπα πολιτιστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση των οποίων γεννά σε όλους μας προσδοκίες για μια καλύτερη… καλλιτεχνική Αθήνα.

Η Εθνική Πινακοθήκη ετοιμάζεται για γενναίο λίφτινγκ

Οταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επέκτασής της, η Πινακοθήκη θα είναι… αγνώριστη. Εως τότε όμως οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού οργανισμού καλούνται να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα που ανέκυψε και αφορά τον εντοπισμό του υδροφόρου ορίζοντα σε οκτώ μέτρα μικρότερο βάθος από όσο αρχικά υπολογιζόταν. Αυτό μπορεί να μη θέτει σε κίνδυνο το μεγαλεπήβολο εγχείρημα, ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εμπλεκόμενους φορείς.

Το ακανθώδες ζήτημα ήρθε στο φως όταν η κατασκευαστική εταιρία ξεκίνησε τις εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης το περασμένο καλοκαίρι. Τότε οι επιστήμονες αλλά και τα μέλη της κατασκευαστικής εταιρίας διαπίστωσαν ότι η στάθμη του νερού -ως γνωστόν η Πινακοθήκη βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Ιλισό- ήταν υψηλότερη από αυτή που προβλεπόταν στη γεωτεχνική μελέτη· λάθος που πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη αυτή είχε βασιστεί σε στοιχεία της δεκαετίας του 1990, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή του σταθμού του μετρό Ευαγγελισμός.

Η τροποποίηση της μελέτης αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με ιδιαίτερο όμως δισταγμό, καθώς τα νέα δεδομένα της υπαγορεύουν ότι όλα τα έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης θα αποθηκεύονται σε χώρο ο οποίος θα περιβάλλεται από τα νερά του ποταμού!

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Πινακοθήκης πάντως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού κάτω από το νερό φυλάσσονται τα αριστουργήματα και στο Λούβρο, ενώ ο στόχος είναι το έργο να παραδοθεί στα τέλη του 2015, όπως προβλέπει άλλωστε και το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης.

Εως τότε θα πρέπει να περιμένει το κοινό για να δει όσα θεαματικά έχει προαναγγείλει η διευθύντρια του πολιτιστικού ιδρύματος Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Οι πρώτες εικόνες που έχουν ξεπηδήσει από τις μακέτες κάνουν λόγο για ένα γυάλινο μινιμαλιστικό κτίριο, το οποίο θα «συνομιλεί» με την πόλη, μια φιλόδοξη κατασκευή όπου το υγρό στοιχείο, το οποίο παραπέμπει στον ποταμό Ιλισό, θα κυριαρχεί.

Η επέκταση του πολιτιστικού ιδρύματος, κόστους 45.000.000 ευρώ -ποσό που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ αλλά και τη μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»- επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της Πινακοθήκης. Από τις εργασίες θα προκύψουν επιπλέον εργαστήρια συντήρησης, αμφιθέατρο 450 θέσεων, χώροι υποδοχής και πωλητήριο 900 τετραγωνικών μέτρων (από 200 τ.μ. που ήταν σήμερα), βιβλιοθήκη και μια νέα μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων 2.600 τ.μ.

Βέβαια, εκείνο που θα κλέψει τις εντυπώσεις είναι το 24ωρο εστιατόριο που θα βρίσκεται στον τρίτο όροφο της νέας Πινακοθήκης, χώρος που θα προσφέρει άπλετη θέα στην Ακρόπολη, στον Λυκαβηττό, ακόμη και στον Πειραιά.

Το ΦΙΞ ανοίγει τις πύλες του στο κοινό του

Το κτίριο είναι έτοιμο, όμως το προσωπικό που θα το στελεχώσει αγνοείται…
Αυτό ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφέτση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του πολυαναμενόμενου μουσείου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το κτίριο του ΕΜΣΤ -το οποίο στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ στη λεωφόρο Συγγρού- σε λίγες ημέρες παραδίδεται, ενώ αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του τον Μάιο. Αυτό όμως αφού πρώτα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό και καλυφθεί το ποσό του 1.400.000 ευρώ που είναι απαραίτητο για τα λειτουργικά έξοδα του πολιτιστικού οργανισμού.

Τι θα περιλαμβάνει όμως το νέο αυτό ίδρυμα που θα είναι αφιερωμένο στην προώθηση και την προβολή της σύγχρονης τέχνης; Εκθεσιακούς χώρους, παιδικά εργαστήρια, εργαστήρια παραγωγής και επεξεργασίας ψηφιακών έργων τέχνης για νέους καλλιτέχνες, εστιατόριο, ακόμη και μια υπαίθρια γλυπτοθήκη στην οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα φιλοξενούνται ποικίλες εκθέσεις. Η πρώτη εικαστικός μάλιστα που θα εγκαινιάσει τον χώρο αυτό -που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του μουσείου- θα είναι η Διοχάντη.
Ακόμη και media lounge θα λειτουργεί στο ΕΜΣΤ, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να ξεκουράζεται παρακολουθώντας από μικρούς προσωπικούς υπολογιστές εκθέσεις online ή μικρές παρουσιάσεις.

Στον τέταρτο όροφο θα λειτουργούν εστιατόριο και εκθεσιακός χώρος (813 τ.μ.) για μεγάλα πρότζεκτ και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Οσο για το κινητό αμφιθέατρο 285 θέσεων που θα βρίσκεται στο μουσείο, λόγω της… ευελιξίας του θα μεταφέρεται κατά περίπτωση από το ισόγειο στον πέμπτο όροφο, είτε για να φιλοξενήσει κινηματογραφικές προβολές είτε συνέδρια και θεατρικές perfomances. Οπως έχει ανακοινωθεί, η συλλογή των έργων τέχνης του μουσείου χρονολογικά θα μας ταξιδεύει από τη δεκαετία του 1960 και θα φτάνει έως τις μέρες μας. Δημιουργίες 100 σπουδαίων καλλιτεχνών -στην πλειονότητά τους είναι Ελληνες- θα πάρουν τις θέσεις τους στις προθήκες και θα μας συντροφεύουν κατά την περιήγησή μας στον χώρο. Βλάσης Κανιάρης, Χρόνης Μπότσογλου, Νίκος Κεσσανλής, Κώστας Τσόκλης, Στέφανος Τσιβόπουλος και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων από το εξωτερικό, όπως η Μόνα Χατούμ, ο Κουτλούγκ Αταμάν, περιλαμβάνονται σε αυτούς που θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση στους χώρους του κτιρίου. Να σημειωθεί ότι σημαντική βοήθεια στο πολυδιάστατο έργο του ΕΜΣΤ προσφέρει ο πολιτιστικός οργανισμός του ΝΕΟΝ, που χρηματοδοτεί δράσεις και εκθέσεις.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα