Η αμνησία των «πράσινων» για το χαράτσι (5€) στο ΠΕΔΥ και η οπισθοχώρηση Αδωνη!

Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και του ΠΑΣΟΚ για την… πατρότητα του χαρατσιού των πέντε ευρω στα Πολυϊατρεία του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 20 Μαρτίου. Το 5ευρω εισιτήριο πάντως τελικά δεν θα αφορά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, αλλά όσους ασφαλισμένους προσέρχονται στο ΠΕΔΥ για εξετάσεις, ενώ δεν θα ισχύει για την πρώτη μεταβατική περίοδο (περίπου έξι μηνών), δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος χθες από την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και πέρασε στην αντεπίθεση, θυμίζοντας σε έντονο ύφος ότι το μέτρο ψηφίστηκε το 2003 επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και αρχικά ήταν τρία ευρώ και το 2011 επί Γιώργου Παπανδρέου αυξήθηκε στα πέντε ευρω. Την Κυριακή είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήριζε «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη την απόφαση του υπουργού Υγείας σχετικά με την επιβολή των πέντε ευρώ που δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες». Το ΠΑΣΟΚ πάντως σε μια προκλητική επίδειξη επιλεκτικής μνήμης επσήμανε: «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει πέντε ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό».

Αυτό αποδείχτηκε σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον υπουργό Υγείας, ο οποίος χθες ξέσπασε χαρακτηρίζοντας «καταπράσινο το 5ευρω εισιτήριο, ψηφισμένο από σκέτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ»! Οπως συμπλήρωσε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης, η σχετική απόφαση δεν ελήφθη ούτε επί Παπαδήμου ούτε επί Σαμαρά. «Καθώς τα Πολυϊατρεία μπαίνουν στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, υιοθετούν τους νόμους του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων είναι το εισιτήριο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και επέμεινε: «Εγώ δεν έχω θεσμοθετήσει κανένα 5ευρω. Διάβασα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για νόμο του ΠΑΣΟΚ».
Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ χθες: «Υπενθυμίζουμε στον υπουργό ότι ο ισχύων νόμος δεν αναφέρεται στη συνταγογράφηση».

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, οι ιατρικοί σύλλογοι έβγαλαν ξανά τα… νυστεριά τους, σημειώνοντας ότι παίζεται «παιχνίδι εντυπώσεων» την ώρα που ο χώρος της υγείας δοκιμάζεται. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει οργή και αγανάκτηση «για το χαράτσι των 5 ευρώ» και καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα «να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκληση τέτοιου είδους πρακτικών που συνιστούν πολιτικές ευτελισμού, έλλειψης ηθικής και ανεντιμότητας». Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει «ανθρωποκτόνες τέτοιες πολιτικές στον χώρο της υγείας».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα