Οι ιδιοκτήτες περιμένουν απάντηση για τη μείωση των διοδίων στο 50% για να αποφασίσουν τη στάση τους

Η μείωση των τιμών στα διόδια περί το 50% περιλαμβάνεται στα αιτήματα που έχουν θέσει οι ιδιοκτήτες φορτηγών στην κυβέρνηση και περιμένουν απαντήσεις προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από την προσεχή Παρασκευή. Εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα διόδια ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», τη στιγμή που πλήττονται βάναυσα από την πολυετή οικονομική κρίση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από φορτηγά που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι, ενώ στον άξονα Πάτρα – Ελευσίνα ένα στα δύο φορτηγά αποφεύγει τα διόδια μέσω των παράπλευρων οδών, στον άξονα Μεταμόρφωση – Λαμία μόνο ένα στα πέντε φορτηγά χρησιμοποιεί την εθνική οδό. Τα υπόλοιπα τέσσερα κινούνται πλέον μέσω παράπλευρων οδών με σημαντικό κόστος και αύξηση των κινδύνων για ατυχήματα.

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να συζητηθούν τα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης, Υποδομών, κ.ά. Από τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα κριθεί και η στάση του κλάδου. Εδώ και πολύ καιρό οι μεταφορείς ζητούν αύξηση των ελέγχων στα φορτηγά από γειτονικές χώρες, που ανταγωνίζονται με αθέμιτο τρόπο τους επαγγελματίες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, τα φορτηγά τρίτων χωρών που φεύγουν από τη χώρα μας μπορούν να βάζουν αφορολόγητα καύσιμα στους μεθοριακούς σταθμούς, δυνατότητα που δεν έχουν οι Ελληνες ιδιοκτήτες φορτηγών.

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται η βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος, μέτρα για μείωση του κόστους ασφάλισης των οχημάτων, αλλά και η ρύθμιση των μεγάλων οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ενα από τα αιτήματα είναι επίσης η δυνατότητα για ευέλικτες μορφές εργασίας (π.χ. η καθιέρωση εργόσημου, ώστε να μπορούν να απασχολούν προσωρινά κάποιον οδηγό φορτηγού). Επιπλέον, με δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει τον πλέον απαρχαιωμένο στόλο φορτηγών στην Ευρώπη, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν οικονομική ενίσχυση από τα κοινοτικά προγράμματα για να ανανεωθεί.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα