Οι συζητήσεις «κόλλησαν» πάλι στο γάλα

Κόλλησαν στον ΟΟΣΑ -για ακόμη μία φορά- οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η πλήρης εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, κυρίως σε γάλα, φάρμακα, φαρμακεία, ψωμί, μεταφορές, ελαιόλαδο και φόρους υπέρ τρίτων, θεωρείται κομβικό σημείο για τη συνολική συμφωνία, η οποία θα φέρει την πολυπόθητη δόση.

Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, παρά τα εναλλακτικά σχέδια που τους παρουσιάζονται. Ετσι, η συνέχεια του θρίλερ θα δοθεί -και πιθανώς να κριθεί- από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει καλέσει σήμερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (διαβάστε στη σελίδα 6) για να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις.

Η ελληνική πλευρά για να «μαλακώσει» η σκληρή στάση της τρόικας ξαναβάζει στο τραπέζι τα 50 σημεία από τις προτάσεις του οργανισμού που είχε απορρίψει, επιμένοντας πάντως να απορρίπτει τις συστάσεις που αφορούν την πρόσμειξη του ελαιολάδου και τη νέα μεταρρύθμιση στα ΚΤΕΛ. Με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία να φτάσει ενδεχομένως στο 87% από το 80% που είχε δηλωθεί αρχικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πάντως, βασικά «αγκάθια» παραμένουν το θέμα του γάλακτος, με την τρόικα να απορρίπτει το «γάλα ημέρας», αλλά και το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Μιας ημέρας

Στο γάλα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Ανάπτυξης εξακολουθεί να υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής με ειδική σήμανση κατηγορίας γάλακτος, αυτή της «μιας ημέρας». Σκοπός είναι να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι και οι μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, στις προτάσεις είναι η κατάργηση του όρου «φρέσκου» γάλακτος. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το γάλα «χαμηλής παστερίωσης» με διάρκεια ζωής όσο προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και προσδιορίζει η κάθε βιομηχανία, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί.

Στο μέτωπο των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων υπήρξε ουσιαστική διαφωνία, τόσο για τις τιμές όσο και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας. Ωστόσο, έπειτα από τη δίωρη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επήλθε συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα