Εμπλοκή (με το ΔΝΤ) στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η επιμονή του ΔΝΤ να ανεβάσει τον λογαριασμό των αναγκών των τραπεζών σε κεφάλαια έχει βραχυκυκλώσει τις διαπραγματεύσεις, με το Ταμείο να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει το πράσινο φως για τη δόση. Η επιμονή αυτή οδήγησε χθες τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε αναδίπλωση παλαιότερων δηλώσεών του περί χρήσης των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, λέγοντας τώρα ότι δεν θα πειράξει τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Σε αυτό το κλίμα δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για χθες (αργά το απόγευμα) συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Η συνάντηση μετατέθηκε για σήμερα, καθώς παραμένει κι εδώ εκκρεμότητα τόσο με τις ομαδικές απολύσεις όσο και με την κατανομή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στο γραφείο του, όπου έμεινε ως πολύ αργά το βράδυ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μεταφέρει στο Εurogroup της Δευτέρας το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ζητώντας να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της τρόικας οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης ωσότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests προς το τέλος του 2014 (τον ερχόμενο Νοέμβριο). Η συγκεκριμένη πρόταση αναδίπλωσης του Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει επίσης ότι οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης θα προχωρήσουν στο μεσοδιάστημα με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος και, εάν τυχόν απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει οφείλεται στη στάση του ΔΝΤ, που επιδιώκει να μείνει ανοιχτή η επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας όσο δεν κλείνει το μέτωπο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και εκτιμάται ότι επιθυμεί «να βάλει πόδι» στον ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM).

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προσβλέπει «κατ’ ελάχιστον σε μια δήλωση επαρκούς προόδου» στο επικείμενο Eurogroup, ώστε η τελική συμφωνία να επιτευχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τις προσεχείς ημέρες ή «ακόμα και την επομένη του Eurogroup», όπως υποστήριξε πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα