Άνω κάτω οι δεκατέσσερις Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης. Πάνω από 100 όσοι διεκδικούν ψήφο

Ανω κάτω παραμένει το σκηνικό στους δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται να βρουν βηματισμό εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ετσι οι ίντριγκες, οι ζυμώσεις και οι ανατροπές είναι καθημερινές, ενώ όσο τα κόμματα παραμένουν ανίσχυρα ο αριθμός των υποψηφιοτήτων όλο και αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης οι υποψηφιότητες έχουν φτάσει ήδη τις 15, ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι Θεσσαλονικείς που θα κατέβουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι στους 14 δήμους του νομού ξεπερνούν τους 100!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, που είχε παραδοσιακά ανθρώπους στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, εξακολουθεί να θέλει να παίξει ρόλο, μόνο που σήμερα δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει τις επιλογές του. Ετσι, πολλοί παλαιοί πασόκοι, που σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, επιθυμούν να εμπλακούν στην Αυτοδιοίκηση. Κλασικό παράδειγμα, οι υπόγειες ζυμώσεις στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπου από παλιά υπήρχαν τρεις ισχυροί δήμαρχοι. Ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας, ο Νάκης Λαδόπουλος, που τον διαδέχτηκε, και ο Σίμος Δανιηλίδης, που ήταν δήμαρχος Συκεών. Στις εκλογές του 2010, με το ΠΑΣΟΚ ακόμη ισχυρό, ο κ. Δανιηλίδης αναδείχτηκε δήμαρχος στον καλλικρατικό Δήμο Συκεών – Νεάπολης σχεδόν χωρίς αντίπαλο.

Σήμερα όμως αμφισβητείται: Ο κ. Λαδόπουλος έπαιξε για λίγο με την ιδέα να είναι υποψήφιος, αλλά τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον του, κάτι που δεν συνέβη με τον κ. Χατζησάββα, που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος. Στο παιχνίδι μπήκε και ένας άλλος παλιός συνεργάτης του κ. Λαδόπουλου, ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλος με τον κ. Δανιηλίδη, ο Νίκος Φασφαλής. Μάλιστα, ο τελευταίος συζητιέται και από τη μεριά της Ν.Δ., όπου ο υποψήφιος του 2010 Δημήτρης Ζιγκερίδης φαίνεται ότι δεν τραβά… 

Το θολό σκηνικό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη να αναδείξει ανθρώπους που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τους δήμους. Ισχυρά ονόματα δεν αναδείχτηκαν σχεδόν πουθενά, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να μιλούν για χαμηλές πτήσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και να ανεβάζουν την όρεξη των υποψηφίων από τους άλλους πολιτικούς χώρους.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα