Παρά το κόστος, η Ελλάδα προχωρά σε διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού φυσ. αερίου με την Κύπρο

 Παρά το υψηλό κόστος, τις τεχνικές δυσκολίες και τις επιφυλάξεις άλλων εμπλεκόμενων χωρών, η ελληνική πλευρά επιμένει για τον αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου – Ελλάδας (Eastern Mediterranean Pipeline). Χθες έγινε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα πραγματοποιήσει τη μελέτη σκοπιμότητας ώστε να εξακριβωθεί η βιωσιμότητά του. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) στοιχηματίζουν ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες θα επιτρέψουν την υλοποίηση της φιλόδοξης επένδυσης, η οποία έχει ενταχθεί στη λίστα των Εργων «Κοινού Ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομως τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Κύπριοι αλλά και παράγοντες της αγοράς ενέργειας βλέπουν με επιφύλαξη το σχέδιο, αν και η κυπριακή πλευρά θέλει να μελετηθεί η βιωσιμότητά του. Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline (Eastmed) σχεδιάζεται από τη ΔΕΠΑ με σκοπό να μεταφέρει αρχικά 8 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως ισραηλινό και κυπριακό αέριο προς την Ευρώπη. Αφετηρία του αγωγού αποτελούν τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης ενώ ο τελικός προορισμός του τοποθετείται στις ακτές τις Θεσπρωτίας, όπου υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με τον αγωγό IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ), με τελικό προορισμό τις αγορές της Ευρώπης.

Τα τμήματα

Ο αγωγός αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) Το υποθαλάσσιο τμήμα από τα κοιτάσματα έως το Βασιλικό Κύπρου, μήκους 150 χλμ.,

β) από το Βασιλικό της Κύπρου έως τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, μήκους 650 χλμ.,

γ) από τις ακτές της ανατολικής Κρήτης έως τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου, μήκους 400 χλμ.,

δ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου έως τις ακτές της Αχαΐας, μήκους 260 χλμ.,

ε) το υποθαλάσσιο τμήμα στον Πατραϊκό Κόλπο και, τέλος,

στ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας έως τη Θεσπρωτία, μήκους 220 χλμ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα