Ανεβαίνει στο Μέγαρο η νέα ανατρεπτική εκδοχή του αριστουργηματικού έργου από τον Ρ. Τζανέλλα

Ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί ξανά τη «Λίμνη των κύκνων». Το αριστουργηματικό έργο του Πιοτς Ιλιτς Τσαϊκόφσκι και ένα από τα ωραιότερα του κλασικού ρεπερτορίου ανεβαίνει εκ νέου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια ανατρεπτική εκδοχή που φέρει την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου Ρενάτο Τζανέλλα. Από το ερχόμενο Σάββατο 15 Μαρτίου και για επτά μοναδικές παραστάσεις ο Λευκός και ο Μαύρος Κύκνος θα ξεδιπλώσουν την περίφημη χορευτική ιστορία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Λίγο πριν από την πρεμιέρα της νέας παραγωγής της ΕΛΣ, ο κ. Τζανέλλα μιλάει στη «δημοκρατία» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να πειράξει ένα κλασικό έργο και να του δώσει τις δικές του χορευτικές διαστάσεις.

«Πιστεύω ότι η “Λίμνη των κύκνων” είναι το ιδανικό έργο για να πειραματιστεί κανείς» τονίζει ο κ. Τζανέλλα, συνεχίζοντας ότι «η μουσική είναι μαγική και είναι πραγματικά πρόκληση για έναν χορογράφο να δοκιμάσει μια νέα ερμηνεία επάνω σε αυτό».

Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τις ανάγκες του εμβληματικού έργου, θα ανέβουν, εκτός από τις καταξιωμένες χορεύτριες της ΕΛΣ Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Νατάσα Σιούτα και Αλίνα Στεργιανού, και οι νεότερες Ελεάνα Ανδρεούδη, Χριστίνα Μακρίδου και Πόπη Σακελλαροπούλου. Στους βασικούς ανδρικούς ρόλους θα απολαύσουμε τους Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλη Μπίκο, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Στράτο Παπανούση και Ιγκορ Σιάτζκο.

«Αυτό που είναι διαφορετικό στην εν λόγω παραγωγή είναι ότι η δράση της έχει τοποθετηθεί στη σύγχρονη εποχή. Ακόμη εμφανίζονται παραλλαγμένοι κάπως και οι ίδιοι οι ρόλοι» εξηγεί ο κ. Τζανέλλα. Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αλλαγές που έχει πραγματοποιηθεί αφορά τον κακό μάγο Ρόθμπαρτ, ο οποίος στην κλασική βερσιόν του παραμυθιού είναι εκείνος που αιχμαλωτίζει τις κοπέλες και τις μετατρέπει σε κύκνους. Στη νέα εκδοχή ο κ. Τζανέλλα τον ταυτίζει με τον Μαύρο Κύκνο.

«Η ομάδα μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διαθέτει το ταλέντο να ανοίξει νέους δημιουργικούς ορίζοντες στο κλασικό ρεπερτόριο. Στην Αθήνα έρχονται, άλλωστε, πολλά χορευτικά σχήματα που παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές έργων και δεν με ενδιαφέρει να συγκριθεί μαζί τους. Οφείλουμε ως οργανισμός, να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Πιστεύω ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να προχωρούμε σε άλλες ερμηνείες κλασικών έργων συνεχώς» τονίζει.

Από πού αντλεί όμως την έμπνευσή του ένας δημιουργός σαν τον Ρενάτο Τζανέλλα; «Πρωτίστως από τους ίδιους τους χορευτές μου και δευτερευόντως από τους θεατές. Ακόμη για μένα λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη και η ίδια η θέση μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά και η επιθυμία μου να πηγαίνω μονίμως αντίθετα στο ρεύμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το ελληνικό κοινό που ενδιαφέρεται τόσο για τις παραγωγές μας δείχνοντάς μας ότι επιζητά πολύ περισσότερα από εμάς. Δεν πιστεύω ότι μια ομάδα μπαλέτου πρέπει να παρουσιάζει μόνο συγκεκριμένες εκδοχές έργων».

Info: Η «Λίμνη των κύκνων» θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα) από το Σάββατο 15 Μαρτίου. Στις 20.00.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα