Νέα διαμαρτυρία των μικροομολογιούχων, που περιμένουν ακόμη τις αποφάσεις στις αιτήσεις τους κατά του «κουρέματος»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μεταβαίνουν σήμερα στις 9 το πρωί για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι χιλιάδες μικροομολογιούχοι, που υπέστησαν πριν από δύο χρόνια ακριβώς το δραματικό «κούρεμα» των οικονομιών τους (έμπνευση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου), λόγω της ανταλλαγής των ομολόγων που κατείχαν με άλλα ομόλογα μικρότερης αξίας (PSI).

Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις ακύρωσης της διαδικασίας από τις αρχές του 2013, εντούτοις το ΣτΕ έως σήμερα δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση. Γι’ αυτό ο σύλλογος μικροομολογιούχων αποφάσισε να πραγματοποιήσει ακόμη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 15.000 τα φυσικά πρόσωπα που δεν απέφυγαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους, το οποίο έφτασε και το 85% σε κάποιες περιπτώσεις. Συνολικά ανέρχονται σε περισσότερα από 200.000 τα άτομα που ανήκουν σε οικογένειες οι οποίες υπέστησαν αυτό το οδυνηρό κούρεμα ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου του συλλόγου Γιάννη Τσολιά στη «δ»: «Είμαστε η πλέον θιγμένη κοινωνική ομάδα, αφού το μόνο λάθος που κάναμε ήταν να εμπιστευθούμε την πατρίδα μας και να επενδύσουμε σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ακόμα και στην Αργεντινή τα φυσικά πρόσωπα τα προστάτευσαν, εδώ όχι. Περιμένουμε από το ΣτΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, γιατί η απόφαση που θα βγάλει αντανακλά το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν μικροομολογιούχοι έφτανε προ διετίας στα 2,3 δισ. ευρώ. Από το «κούρεμα» οι απώλειες ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 15.000 μικροομολογιούχων οι 9.000 είχαν επενδύσει ποσά που δεν ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ.

Ακόμα και σε αυτούς όμως πραγματοποιήθηκε «κούρεμα» ομολόγων, με συνέπεια να υποστούν οδυνηρή μείωση της επένδυσής τους. Αρκετοί από αυτούς είχαν τοποθετήσει σε ελληνικά ομόλογα τους κόπους μιας ζωής. Υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων που υπέστησαν «κούρεμα», οι οποίοι θα έχουν πεθάνει όταν το 2042 λήγουν τα «κουρεμένα» ομόλογά τους. Επίσης, ο σύλλογος μικροομολογιούχων έχει ενημερωθεί για 15 αυτοκτονίες την τελευταία διετία από ανθρώπους οι οποίοι δεν άντεξαν την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα