Η επανεμφάνιση του έκπτωτου λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα

Κλιμακώνεται κάθε μέρα που περνά πλέον ο ακήρυχτος (;) ψυχρός πόλεμος νεύρων και διπλωματικής τακτικής μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαϊκή Χερσόνησο και την «αδιαλλαξία» που -σύμφωνα με τη Δύση- επιδεικνύει το Κρεμλίνο σε ό,τι αφορά τη διάθεση για κατευνασμό της έντασης. Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν μάλιστα χθες χαρακτηριστικά ότι «οι δύο πλευρές δεν θα έχουν και πολλά να συζητήσουν εάν προχωρήσει το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία». Την άποψη αυτή εξέφρασαν λίγο μετά τη νέα τηλεφωνική συνομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τζον Κέρι, στο πλαίσιο της οποίας ο τελευταίος απέρριψε ρωσική πρόταση για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ώσπου η Μόσχα να ασχοληθεί με τις αμερικανικές προτάσεις για την ουκρανική κρίση.

Χθες πάντως «πρόσωπο της ημέρας» δεν ήταν άλλος από τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σε σύντομες δηλώσεις που έκανε προς τους εκπροσώπους του Τύπου από το Ροστόφ της Ρωσίας επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι αυτός είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας και ο ανώτατος άρχοντας του στρατού. Χωρίς να αναφερθεί ρητά στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή με θέμα την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι «η Κριμαία αποσπάται» από την Ουκρανία λόγω της πολιτικής των «νεοφασιστών» που ήρθαν στην εξουσία στο Κίεβο – προτού διαβεβαιώσει ότι η Ουκρανία θα ανασυνταχθεί και «θα ξαναβρεί τη χαμένη ενότητά της».

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Γιανουκόβιτς, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το τοπικό Κοινοβούλιο της Κριμαίας τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της χερσονήσου από την Ουκρανία.
Η διακήρυξη, που υποστήριξαν οι 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο Κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία, εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε χθες ότι το Κίεβο θα συγκροτήσει μια νέα εθνοφρουρά από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού, ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας.

Καλά κρατούσαν χθες και οι λεονταρισμοί σε διπλωματικό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις απειλές περί επιβολής κυρώσεων. «Δεν θα δεχθούμε η Ρωσία να γελοιοποιεί και να καταπατά την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» δήλωνε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τόνιζε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να επιβληθούν ακόμη και εντός της εβδομάδας, αν η Μόσχα δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για τον κατευνασμό της κρίσης. Ακόμη πιο σαφής στην πολιτική των κυρώσεων ήταν ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρόκειται να τις επιβάλει στη Μόσχα από την προσεχή Δευτέρα. Υιοθετώντας ρητορική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», σαφώς εξαιτίας και της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πιο ψύχραιμος, δήλωνε ότι η Ε.Ε. θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία σχετικά την εισβολή της τελευταίας σε ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, αν η Μόσχα δεν υποχωρήσει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα