Οι μετρ του ντοκιμαντέρ ψηλαφίζουν τον 21ο αι.

Το βλέμμα του στραμμένο στον άνθρωπο του σύγχρονου κόσμου θα έχει το φετινό 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα που ξεκινάει δυναμικά την ερχόμενη Παρασκευή, με ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα 191 συνολικά ελληνικών και ξένων ταινιών.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για την παρουσίαση των ταινιών που θα προβληθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης -της τρίτης σημαντικότερης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τον ιδρυτή του θεσμού και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Ειπίδη-, το φεστιβάλ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις θεματικές ενότητές του.

Την αυλαία της διοργάνωσης θα «σηκώσει» στο Θέατρο Ολύμπιον την Παρασκευή το ντοκιμαντέρ της Νάστια Ταράσοβα με τίτλο «Λίναρ», φιλμ που πραγματεύεται την οδύσσεια ενός αγοριού από τη Ρωσία το οποίο ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ωστόσο, που ολοκληρώνεται στις 23 Μαρτίου, δύο είναι τα πρόσωπα που θα έχουν την τιμητική τους. Πρόκειται για δημιουργούς που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Μιλάμε για τον πρόωρα χαμένο Καναδό κινηματογραφιστή Πίτερ Ουιντόνικ και τον Γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ -θα δώσει και το «παρών» στο φεστιβάλ- των οποίων οι δουλειές θα παρουσιαστούν.

Από εφέτος θεσπίζεται μάλιστα και Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το ελληνικό τμήμα της διοργάνωσης, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 59 ταινίες, ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν με τόλμη τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Μεταξύ των ταινιών που αναμένεται να συζητηθούν είναι και εκείνη του Τσάρλι Πέτερσμαν «Cantos», που μιλάει για τη ζωή και τις δυσκολίες διαβίωσης στη σημερινή Κούβα, αλλά και η δουλειά της Σαμάνθα Γκραντ με τίτλο «A fragile trust», που αναφέρεται στο δημοσιογραφικό σκάνδαλο που ξέσπασε το 2003 με πρωταγωνιστή έναν συντάκτη των «New York Times».

Το μυστήριο

Επιπλέον, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και το εξαιρετικό «Tim’s Vermeer» σε σκηνοθεσία του διάσημου κωμικού με το όνομα Teller, το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην τέχνη, το πώς κατάφερνε δηλαδή να ζωγραφίζει τόσο ρεαλιστικά ο Γιοχάνες Βερμέερ.

Ακόμη, στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ «Στο νήμα» των Εμιλυ Γιαννούκου και Αλέξανδρου Παπανικολάου, που ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, η δουλειά της Μύρνας Τσάπα «Στο Φαρμακείο», με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας στην Αθήνα της κρίσης, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Να ταΐσω τους Μέρμυγκες» της Αιμιλίας Μηλού, με πρωταγωνιστή τον εικαστικό -και πατέρα του Αλκίνοου Ιωαννίδη- Αντη.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, επίσης, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ενρί Τσανάι: Στην Κόψη του κάδρου», που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα