Ξαναρχίζουν από σήμερα οι συζητήσεις, με έμφαση στις εκκρεμότητες που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές,με το υπουργείο Εργασίας

Με νωπή ακόμα τη σφαλιάρα που ήρθε από τη Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το εύρος της ύφεσης του 2013 (-3,9%) και κυρίως την αναθεώρηση του ΑΕΠ της χώρας στο -7% για το 2012 (από 6,4% που ήταν η τελευταία εκτίμηση), θα συναντηθούν σήμερα εμπνευστές και εφαρμοστές αυτής της πολιτικής: Οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι επέστρεψαν χθες στην Αθήνα, και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τις εκκρεμότητες…

Οι δανειστές επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση για το νέο πακέτο μέτρων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το τελεσίγραφο που έδωσε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι πολλά και θεωρείται πλέον αμφίβολο αν το χρονικό διάστημα των ελάχιστων ημερών θα είναι αρκετό για την επίτευξη συμφωνίας επωφελούς για την ελληνική πλευρά. Στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων επανέρχονται από σήμερα τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, όπως:

α) Οι ομαδικές απολύσεις: Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να ισχύσει δοκιμαστικά για το 2014 η μεταφορά του βέτο από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Δεσμεύεται μάλιστα ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθέτησης των αλλαγών από 1.1.2015 και μετά. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει νόμος, εδώ και τώρα, που θα αντικαταστήσει τον παλαιότερο.

β) Οι ασφαλιστικές εισφορές: Η μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει τα ισοδύναμα μέτρα για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, που φτάνει τα 700.000.000 ευρώ τουλάχιστον.

γ) Οι τριετίες και οι απεργίες: Αν και δεν αποτελούν προαπαιτούμενα, η τρόικα έχει προτείνει να υπάρξει κατάργηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, προκαλώντας στασιμότητα μισθών. Επίσης, έχει προτείνει στο εξής οι απεργίες να πραγματοποιούνται μόνο εάν συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου, αλλά και να έχει ο εργοδότης δικαίωμα σε ανταπεργία (lock out).

δ) Οι φόροι υπέρ τρίτων, που αποτελούν πόρο για τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν τεθεί στο τραπέζι για να καταργηθούν.

Διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα υπάρχουν επίσης:

*Στην απελευθέρωση της διακίνησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θέμα για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει προτείνει τη συνέχιση της διάθεσης των προϊόντων αυτών αποκλειστικά από τα φαρμακεία για μια δοκιμαστική περίοδο λίγων μηνών, αλλά με δυνατότητα μείωσης των τιμών τους κάτω από το σημερινό όριο της διατίμησης που θα παραμείνει ως ανώτατη τιμή.

*Στην υιοθέτηση δεκάδων άλλων ρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, οι οποίες έχουν προταθεί από τον ΟΟΣΑ και αφορούν πλήθος άλλων προϊόντων, όπως το ψωμί, όπου προτείνεται υποχρεωτικό ζύγισμά του και κατάργηση της αποκλειστικότητας της ονομασίας «φούρνος» από τους αρτοποιούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα