Ανοιχτές οι πληγές των απολύσεων, των εισφορών και της ανακεφαλαιοποίησης! Νέος μαραθώνιος επαφών και σήμερα

«Υπουργικό συμβούλιο»… παρουσία της τρόικας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους εκπροσώπους των δανειστών μας να προσπαθούν να κλείσουν, υπό ασφυκτικές προθεσμίες, όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι δύο πλευρές εξετάζουν από χθες γραμμή προς γραμμή το κείμενο της αναθεώρησης του Μνημονίου με το οποίο επέστρεψαν παραμάσχαλα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. «Στόχος μας είναι να κλείσουμε ως την Κυριακή» τόνιζε χθες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θυμίζοντας το τελεσίγραφο που έδωσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι εξαιτίας της δυσκολίας των εκκρεμών ζητημάτων είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον χρόνος.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο ζήτημα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες λίγο μετά την πιστοποίησή του από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

Για το μέρισμα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν πιέσεις ώστε να περιοριστεί το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί σε κατηγορίες πολιτών και να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σαν μαξιλάρι, για τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού αλλά και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Οσον αφορά τα ευαίσθητα εργασιακά θέματα, τόσο η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι. Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσαν, όμως, χθες το βράδυ ότι «φαίνεται να περνάει η ελληνική θέση και να αποφεύγεται η νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις».

Αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει η υιοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, ιδίως για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και η συνέχιση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015, απορρίπτοντας τη συγκεκριμένη απαίτηση της τριμερούς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται επίσης τα σχέδια νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και το μίνι φορολογικό.

Για τις τράπεζες

Κυβερνητικά στελέχη επισήμαναν χθες ότι θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ ειδικά για το ζήτημα της Eurobank, που εξελίσσεται σε «γόρδιο δεσμό» για την κυβέρνηση, σημείωναν ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μέτοχος στη Eurobank και έχει δικούς του κανονισμούς, που δεν μπορεί να τους αγνοήσει». Αλλες πηγές πάντως έλεγαν ότι το σχετικό κείμενο δεν θα περάσει ποτέ από τη Βουλή, αλλά θα εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση, λόγω της αντιπαράθεσης που θα προκαλέσει στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς κατάθεσής του στη Βουλή, χωρίς δηλαδή τη συναίνεση της τρόικας για το σύνολο των ρυθμίσεων.

Στέλιος Κράλογλου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα