Σαμαράς και Βενιζέλος φέρνουν εντός Μαρτίου στη Βουλή το τελικό «deal» με τους δανειστές

«Κορόνα γράμματα» ετοιμάζεται να το παίξει η κυβέρνηση ως το τέλος του μήνα, μια και φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει ένα νομοσχέδιο-σκούπα που θα περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» που θα συμφωνηθεί με την τρόικα. Αν αναλογιστούμε με πόσες ισορροπίες και πισωγυρίσματα περνούν στη Βουλή «εύκολα» νομοσχέδια, η κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα μοιάζει με μεγάλη ζαριά, που δεν αποκλείεται να φέρει ανατροπές.

Πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είναι έτοιμοι να ρισκάρουν την ψήφιση ενός ενιαίου νομοσχεδίου με το σύνολο των προαπαιτούμενων για την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές.

Βασικός στόχος και των δύο είναι να κλείσει μια μεγάλη εκκρεμότητα που κρατά σε αγωνία την κυβέρνηση εδώ και περίπου επτά μήνες.

Τόσοι εξάλλου είναι οι μήνες που διαρκεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει απόφαση, πιθανότητα στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα, ώστε να γίνει κατορθωτό να εκταμιευθούν οι δόσεις, τόσο από την ευρωπαϊκή πλευρά όσο και από το ΔΝΤ, που ήδη έχει διαχωρίσει τη θέση του και μιλά για μια δόση.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο κλίμα που θα δημιουργήσουν οι δόσεις, οι οποίες θα αποδεσμευτούν μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με σκοπό να συνδυαστούν με την ανακοίνωση του πλεονάσματος.

Κάτι τέτοιο εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική και να αλλάξει τα δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν πάντως οι βουλευτές, που θα κληθούν για άλλη μια φορά να ψηφίσουν με το «περίστροφο στον κρόταφο». Η κυβέρνηση για την ώρα σκοπεύει για να μην πολώσει το κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και να μην εντάξει όλες τις ρυθμίσεις σε ένα και μόνο άρθρο, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έστω και με δυσκολία το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ακόμη και εάν χρειαστούν τα περιβόητα «μαξιλαράκια».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα