«Ιδιαίτερα ατυχές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο πριν.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα «De Financiele Telegraaf» ο κ. Χασάπης ανέφερε ότι η απαίτηση οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να συνεισφέρουν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα «προκάλεσε αχρείαστη αναστάτωση στη χώρα και αύξησε την εγγενή αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα, θέτοντας προηγούμενο για τις μελλοντικές διασώσεις στην Ε.Ε.». Ο κ. Χασάπης τόνισε ότι η προτεραιότητα για την Τράπεζα Κύπρου είναι η ανάκτηση τις εμπιστοσύνης και η συγκράτηση της επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου, η πώληση των μη τραπεζικών εργασιών και η διατήρηση των κεφαλαιακών δεικτών προκειμένου «να χτιστεί μια ισχυρή πλατφόρμα για την ασφαλή επιστροφή των καταθετών στην τράπεζα».
Σημείωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2013 έδειξαν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Στα αρνητικά ο κ. Χασάπης ενέταξε την «ανησυχητική άνοδο» των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την περιορισμένη ρευστότητα και το γεγονός ότι τα δάνεια είναι περίπου διπλάσια από τις καταθέσεις, κάτι που οδηγεί στην εξάρτηση της τράπεζας από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε χθες την αποκρατικοποίηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Λεμεσού. Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτικοποίηση ημικρατικού οργανισμού (Αρχή Λιμένων Κύπρου) με βάση το μνημόνιο. Η όλη διαδικασία θα αναληφθεί και θα εκτελεστεί από το υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η διαδικασία αρχίζει αμέσως.
Επίσης, καθορίστηκε ότι η αποκρατικοποίηση θα αφορά αδειοδότηση μακράς διάρκειας ή παραχώρηση δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης, ή εκμετάλλευσης του εμπορικού τμήματος του λιμανιού, στον βαθμό και με τον τρόπο που θα καθοριστεί σε επόμενο στάδιο, με τη συνεισφορά εξειδικευμένων συμβούλων που θα προσληφθούν.
Μαρία Παναγιώτου