Λίγο πριν από την τελική διαβούλευση σχετικά με το καυτό θέμα του γάλακτος, που θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης, κοινή πρόταση για την άρση του αδιεξόδου κατέθεσαν τρεις σύνδεσμοι αγελαδοτρόφων (ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η Ενωση Φυλής Χολστάιν και ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς).
Οι φορείς αυτοί, εκτιμώντας ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας είναι ειλικρινείς, προτείνουν το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους εμπλεκομένους.
Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ως λύση που, όπως τονίζεται, δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος.
α) Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Ολη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως πέντε ημέρες, καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των δύο ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.
β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως επτά ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.
Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.
γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.
Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο να μεταφέρει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, όπως επίσης να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιάσουν και εκεί λεπτομερώς τις προτάσεις τους.
Ξανθή Γούναρη