Ηπιε όλο το… γάλα του ο Χατζηδάκης και τελικά ηρέμησαν οι αντάρτες

Μπροστά στον κίνδυνο να πνιγεί η κυβέρνηση σε μια κουταλιά… γάλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέκρουσε πρύμναν, συμφωνώντας με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος θα καθορίζεται μεν από τη βιομηχανία, αλλά έπειτα από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων με βάση την κοινοτική νομοθεσία. Τη συμφωνία άκουσαν με ανακούφιση οι 12 «αντάρτες», μεταξύ των οποίων και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο», υποκατηγορία του οποίου θα είναι το «γάλα ημέρας», και σε «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας». Προαιρετικά θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «φρέσκο».

Ως «παστεριωμένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός), η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων Αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου.
Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «παστεριωμένο» και «γάλα», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.

Το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άρμεξη, χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερομένων στο προηγούμενο εδάφιο, να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».
Ως «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στους +85 βαθμούς έως + 127 βαθμούς Κελσίου, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.

Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «γάλα» και «υψηλής θερμικής επεξεργασίας», η ημερομηνία επεξεργασίας, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο, στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος, η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας του προϊόντος αναγραφή της ένδειξης «παστεριωμένο».
Παράλληλα, η υιοθέτηση του ελληνικού σήματος αλλά και η αναγραφή της χώρας προέλευσης (εάν καταφέρει η ελληνική προεδρία να αποσπάσει τέτοιου είδους συμφωνία από την Κομισιόν) είναι δύο στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img