Από το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας μέχρι τις εισπράξεις του τουρισμού, η οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία ο ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, αθροίζεται σε αρκετά δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρθηκε στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Παναγιώτης Μίχαλος, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των υπουργείων Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Μεταφορών και 14 παραγωγικών φορέων.
Στον τομέα των μεταφορών, λόγω της κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή κατά μιάμιση ημέρα (από τρεισήμισι σε 5 ημέρες), δυσκολεύοντας τη μετακίνηση ευπαθών εμπορευμάτων και αυξάνοντας το κόστος. Από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς, θα πληγούν κλάδοι που εξάγουν ευπαθή προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άνω του 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου, με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρίες. Παράλληλα, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ελληνες εξαγωγείς κονσερβοποιημένου ροδάκινου, καθώς απορροφά το 15% του συνόλου των εξαγωγών μας, αλλά και της φράουλας. Οπως ανέφερε η Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, υπάρχουν πληροφορίες για προειδοποιητικές απορρίψεις φορτίων φράουλας από τη χώρα μας, με κίνδυνο, εάν συνεχιστούν οι διενέξεις, να εγκαταλειφθεί η παραγωγή τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον παραγωγικό ιστό της χώρας, καθώς τα εν λόγω μερίδια της ρωσικής αγοράς δεν μπορούν να υποκατασταθούν από άλλες χώρες.
Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ανέφεραν ότι ο τουρισμός προς τη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα από 10% έως 30%. Ως γνωστόν, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών το 2013 υπερέβησαν το 1.400.000 έναντι 1.000.000 το 2012 (+45,87%). Το τουριστικό συνάλλαγμα της χώρας μας το 2013 έφθασε τα 1,342 δισ. ευρώ, αφού κάθε Pώσος τουρίστας ξοδεύει 1.079 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση κατανάλωση του τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 670 ευρώ.
Ξανθή Γούναρη


