Το (ιερό) ταξίδι του ρωσικού ιστιοφόρου Mir

Η θέα των καταρτιών του πάνω από τον επιβατικό σταθμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εντυπωσιακή. Τα μεγέθη του, επιβλητικά. Και ο σκοπός του ταξιδιού του, ιερός. Το ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Mir», του Κρατικού Πανεπιστημίου Θαλάσσιας και Ποτάμιας Ναυσιπλοΐας της Αγίας Πετρούπολης, που κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θα αποπλεύσει σήμερα, προσέλκυσε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών από τη στιγμή της άφιξής του. Ενας από τους επισκέπτες ήταν και η «δημοκρατία», που ξεναγήθηκε από τον καπετάνιο του Αντρέι Ορλόφ στις γεμάτες με διακρίσεις από τη συμμετοχή του σε μεγάλους ιστιοπλοϊκούς αγώνες αίθουσές του.

Η άφιξή του στη χώρα μας έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον αγιασμό και την παραλαβή από τη Μονή Βατοπεδίου της ρωσικής εικόνας του Αγίου Βλαδίμηρου, η οποία φιλοτεχνήθηκε στη Ρωσία προς τιμή της νίκης της στον Βόρειο Πόλεμο. Μετά τον σημερινό της αγιασμό στο Αγιον Ορος, θα μεταφερθεί από ρωσική αντιπροσωπία στο «Mir». Η εικόνα θα ταξιδέψει με το ρωσικό ιστιοφόρο, ο επόμενος σταθμός του οποίου είναι η Αλεξανδρούπολη, και θα συνεχίσει σε τόπους στρατιωτικών νικών του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, με τελικό προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Οπως σημείωσε στη «δημοκρατία» ο καπετάνιος του Αντρέι Ορλόφ, η εικόνα θα βρίσκεται στο ιστιοφόρο όλο το τρέχον έτος, μαζί με την ευλογία του Αγίου Ορους. Το ταξίδι του «Mir» είναι αφιερωμένο στην 300ή επέτειο της νικητήριας ναυμαχίας του ρωσικού στόλου -της πρώτης στην ιστορία του- επί του στόλου της Σουηδίας. 

Οι επισκέπτες

Οι μνήμες από τη χώρα όπου έζησε επί 20 χρόνια και η νοσταλγία ξύπνησαν για τον Στέφανο Καουσλίδη, ομογενή από το Νοβοροσίσκ, που μόλις έμαθε για την άφιξη του ιστιοφόρου έσπευσε να το επισκεφτεί με το παιδί του. «Ηθελα πολύ να το δω. Είναι εντυπωσιακό από κοντά» σημείωσε στη «δημοκρατία». Εντυπωσιασμένος για το πρωτόγνωρο θέαμα δήλωσε και ο Στέλιος Γκουλής, που είδε πρώτη φορά τρικάταρτο ιστιοφόρο αυτού του μεγέθους, ενώ λίγο παραπέρα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι κοιτούσε με θαυμασμό και περιέργεια ένα πλοίο που εν έτει 2014 κινείται με… πανιά. 
Το «Mir» κατασκευάστηκε το 1987, έχει μήκος 108,6 μέτρα και ύψος 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Διαθέτει τρία κατάρτια με 26 πανιά. Η μέγιστη χωρητικότητά του είναι 199 άτομα και στο συγκεκριμένο ταξίδι μεταφέρει 140 εκπαιδευόμενους από ναυτικές σχολές και πλήρωμα 37 ατόμων.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα