Επιασε τόπο η «προσευχή» Παρθένη!

Τελικά η «Προσευχή στο Ορος των Ελαιών» έπιασε… τόπο. Στο ποσό των 511.200 ευρώ πουλήθηκε το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη στο χθεσινό Greek Sale του οίκου Bonhams, καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε κορυφαίο κομμάτι της δημοπρασίας. Το μουσειακό αριστούργημα, που ανήκε στην περίφημη συλλογή Διονυσίου Λοβέρδου, έγινε ανάρπαστο μεταξύ των συλλεκτών, οι οποίοι «κονταροχτυπήθηκαν» τόσο από την αίθουσα όσο και διά τηλεφώνου για να το αποκτήσουν.

Ο συνολικός τζίρος της βραδιάς, η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο, ήταν 2.600.000 ευρώ ενώ, όπως ανακοίνωσαν και οι διοργανωτές, το 61% των έργων -από τα συνολικά 100 που βγήκαν στο σφυρί- έφυγε από την αίθουσα του Bonhams με νέους ιδιοκτήτες.
Στο ποσό των 133.700 ευρώ πουλήθηκαν και οι «Βάκχες» του Γιάννη Τσαρούχη, σύνθεση που εμπνέεται από τις Βάκχες του Ευριπίδη, ενώ την ίδια τιμή «έπιασε» και το εμβληματικό έργο της Ελληνοαμερικανίδας Χρύσας «Χωρίς τίτλο/Iced», το οποίο πενταπλασίασε την αρχική τιμή εκτίμησής του!
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και τον δυναμισμό της δημοπρασίας, που απέφερε νέο ρεκόρ και ανέδειξε καινούργιους πρωταγωνιστές» σχολίασε η κυρία Τερψιχόρη Αγγελοπούλου της Art Expertise, που εκπροσωπεί τον οίκο Bonhams στην Ελλάδα.

Με νέο αγοραστή έφυγε από την αίθουσα και το έργο του Γιάννη Μόραλη με τίτλο «Κορίτσι που μπαίνει στην αίθουσα», το οποίο πουλήθηκε αντί 119.200 ευρώ, αλλά και ο εξαιρετικός πίνακας του Θεόφιλου «Το κυνήγι του λιονταριού», που έπιασε το ποσό των 104.700 ευρώ.
Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές δημιουργίες του Νίκου Εγγονόπουλου έμεινε στα αζήτητα. Ο λόγος, για τον πίνακα «Σχολιαστές μελλούμενων κειμένων», που δεν κατέστη δυνατό να πουληθεί.
Μεταξύ των έργων που σημείωσαν μεγάλες επιδόσεις ήταν και ο πίνακας του Γεωργίου Ιακωβίδη με τίτλο «Ο κακός εγγονός», ο οποίος πουλήθηκε στο ποσό των 53.000 ευρώ, αλλά και το περίφημο «Δέντρο» του Παύλου, που «έφυγε» από την αίθουσα αντί 85.500 ευρώ.

Ακόμη η χθεσινή δημοπρασία ζωγραφικής και γλυπτικής του οίκου Bonhams περιλάμβανε έργα των Γιάννη Αλταμούρα, Απόστολου Γεραλή, Μιχάλη Οικονόμου, Αλέκου Κοντόπουλου καθώς ακόμη πολλών καλλιτεχνών.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα