Ακυρώθηκαν άρθρα νόμου που ενίσχυε τον έλεγχο του υπουργού επί της τουρκικής δικαιοσύνης

«Αντισυνταγματικός» ο Ερντογάν. Τουλάχιστον οι πρωτοβουλίες του. Και «σκανδαλώδης» η φαμίλια του. Τουλάχιστον, ο υιός του… Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας πήρε τον λόγο και ακύρωσε μέρος της μεταρρύθμισης που ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί της Δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια, ακύρωσε άρθρα νόμου που δίνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης εξουσία επί του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς των δικαστικών. Η ακύρωση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να καταστείλει τις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της και μέλη της οικογένειάς του, συνέπεσε χρονικά με μια νέα αποκάλυψη για τον Μπιλάλ Ερντογάν, τον μικρότερο γιο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο βενιαμίν της οικογένειας Ερντογάν, από τα ιδρυτικά στελέχη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Turgev (Ιδρυμα Υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας), φέρεται να έχει λάβει μυστηριώδεις δωρεές ύψους 72.000.000 ευρώ.

Η ΜΚΟ Turgev έλαβε από το εξωτερικό επιχορηγήσεις και δωρεές ύψους 72.000.000 ευρώ μεταξύ 2008-2012. «Από τη σχετική έρευνα των αρχείων προέκυψε ότι οι δωρεές στη ΜΚΟ Turgev από τις 27 Αυγούστου 2008 ήταν από το εσωτερικό της χώρας 10.000.000 ευρώ και από το εξωτερικό 72.000.000 ευρώ. Οι ΜΚΟ είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν ετησίως στη Διεύθυνση Ιδρυμάτων ένα ενημερωτικό υπόμνημα με τις χορηγίες που έλαβαν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Δεν προέβη ωστόσο στη δημοσιοποίηση των ανθρώπων ή των εταιριών που προσέφεραν τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις – γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο υπέβαλε και την επερώτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά μέλη του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου του Τούρκου πρωθυπουργού συνδέονται με το συγκεκριμένο ίδρυμα. Συγκεκριμένα, στη λίστα με τα ιδρυτικά μέλη του Turgev ξεχωρίζει το όνομα της Εσρά Αλμπαϊράκ, μία από τις δύο κόρες του Ερντογάν, αλλά και το όνομα της κουνιάδας της Σουλέ Αλμπαϊράκ. Οπως και εκείνο της πεθεράς του Μπιλάλ Ερντογάν Ρεϊχάν Ουζουνέρ, αλλά και κάποιοι φίλοι του Τούρκου πρωθυπουργού, δήμαρχοι και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Με άλλα λόγια, η ΜΚΟ Turgev είναι ακόμα μια «οικογενειακή υπόθεση».

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα