Συναγερμός μετά τη δολοφονία πολιτικού, την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται στο Κίεβο. Φουντώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα

Δεν φαίνεται να εκτονώνεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης κατά των αυτονομιστών, μετά τον εντοπισμό της σορού ενός πολιτικού της περιοχής, που φέρει σημάδια βασανιστηρίων. Ο πολιτικός αυτός μάλιστα ανήκε στο κόμμα του προέδρου.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δύο σοροί που έχουν υποβληθεί σε «βάναυσα βασανιστήρια» βρέθηκαν κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων μαχητών. Μεταξύ αυτών βρισκόταν η σορός του Βολόντιμιρ Ρίμπακ, μέλους του κόμματος του Τουρτσίνοφ.
Χθες, πάντως, συνεχίστηκαν για ακόμη ένα 24ωρο οι εκτοξεύσεις απειλών ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, με φόντο βέβαια τη συνεχιζόμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Μόνο που αυτή τη φορά, τουλάχιστον επικοινωνιακά, την παράσταση έκλεψε η έναρξη της διήμερης επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μαζί με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι δυο πολιτικοί αξιωματούχοι απευθύνονταν στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας ύψους 50.000.000 δολαρίων στο Κίεβο για την εφαρμογή των απαραίτητων, όπως χαρακτηρίστηκαν, οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι Αμερικανοί είχαν φροντίσει να ρίξουν στο τραπέζι του διπλωματικού πόκερ ακόμη δύο χαρτιά. Το πρώτο αφορούσε την αποκάλυψη σειράς φωτογραφιών που -κατά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών- είχαν τραβηχτεί στην ανατολική Ουκρανία και απεικονίζουν Ρώσους στρατιώτες που φέρουν ανάλογο οπλισμό με αυτό των ανδρών των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Οσο για το δεύτερο «χαρτί»; Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβάλουν κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους -ακόμη και στον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν- αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, δήλωνε τα ξημερώματα της Δευτέρα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Ενδιαφέρον είχαν χθες και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον ενεργειακό πόλεμο που έχει προκαλέσει η κόντρα Ρωσίας – Δύσης με φόντο την ουκρανική κρίση. Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες ομήρους και κάλεσε στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου τον επόμενο μήνα να αναζητηθεί ένας τρόπος ώστε μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από το βήμα της Δούμας, διαμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους κυρώσεις που πιθανόν θα επιβάλουν οι Δυτικοί. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιήσει τους προορισμούς των εξαγωγών φυσικού αερίου και για τον λόγο αυτόν προχωρά σε νέα σχέδια στην Ασία.

 Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα