Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι πρώτες ιδιωτικές σχολές Εμπορικού Ναυτικού με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η ώρα για το άνοιγμα στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση φαίνεται ότι έχει φτάσει. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φέρεται αποφασισμένος να σπάσει το ιδιότυπο κρατικό μονοπωλιακό καθεστώς που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνέλθει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο για το συγκεκριμένο project, με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι πρώτες ιδιωτικές σχολές Εμπορικού Ναυτικού, αρχικά για πλοιάρχους, κυρίως με την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

«Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου ήδη σχεδιάζουμε τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε για να αναγνωρίζουμε ιδιωτικές ναυτικές σχολές. Δεν μπορεί σήμερα ένας Ελληνας να πηγαίνει σε σχολές στον Πειραιά και να παίρνει διπλώματα της Μάλτας, της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην παίρνει ελληνικό δίπλωμα» δήλωσε προσφάτως ο υπουργός, συμφωνώντας με το σχέδιο που είχε εκπονήσει η ΟΚΕ Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας το 2004, όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και εκείνος ήταν επικεφαλής της εν λόγω ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Ανοιγμα»

Η απόφαση του υπουργού, πάντως, να προχωρήσει σε άνοιγμα προς τις ιδιωτικές σχολές δεν φαίνεται να αρέσει σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν «βολευτεί με τους χαμηλόμισθους ξένους αξιωματικούς, με τους οποίους στελεχώνουν πλέον τα βαπόρια τους. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών χρηματοδοτούν και σχολές Εμπορικού Ναυτικού σε άλλες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Φιλιππίνες), οι οποίες εν συνεχεία «τροφοδοτούν» τα ελληνόκτητα πλοία με καταρτισμένους (;) αξιωματικούς, που αμείβονται κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με έναν Ελληνα.

Το μονοπωλιακό καθεστώς, λοιπόν, της κρατικής ναυτικής εκπαίδευσης με προσωπικό χαμηλής κατάρτισης, το οποίο όμως έχει «βαπτιστεί» σε «καθηγητές Ακαδημιών», με βιβλία και βοηθήματα περασμένων εποχών, με ελλείψεις στον εξοπλισμό και με τη χώρα σε κατάσταση αδυναμίας να το στηρίξει οικονομικά, βολεύει τους εφοπλιστές να καταφεύγουν στους αλλοδαπούς ως «αναγκαστική λύση».

Τελευταία, μάλιστα, εμφανίστηκαν βουλγαρικά φυλλάδια που προσφέρουν στους σπουδαστές «πανεπιστημιακό πτυχίο ναυτικής εκπαίδευσης και όχι επιπέδου ΤΕΙ όπως στις ελληνικές “ακαδημίες”».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα