Οι εκδηλώσεις για τους επόμενους μήνες στο εργοτάξιο της νέας Εθν. Λυρικής Σκηνής

Μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμη τις πύλες του, ωστόσο η καλλιτεχνική του φωνή «ακούγεται» δυνατά. Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» -του οποίου οι εργασίες ολοκλήρωσης προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς- παρουσίασε εχθές το νέο πρόγραμμα των πολιτιστικών και των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες στους χώρους του, στην περιοχή του παλιού Ιπποδρόμου, στην Καλλιθέα.

Συναυλίες «τσέπης» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά εργαστήρια περιλαμβάνονται μεταξύ των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο προσωρινό Κέντρο Επισκεπτών, που εδώ και έξι μήνες λειτουργεί στο εργοτάξιο.
Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων αυτών είναι «Ακτίνες Δράσης – Σημεία Επαφής» και θα έχουν μάλιστα μηνιαίο θεματικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, ο Μάιος έχει χαρακτηρισθεί από τους υπεύθυνους του ιδρύματος ως ο «Μήνας της θέας», με δράσεις για όλους, δίνοντας έμφαση σε κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το κέντρο επισκεπτών

Ακόμη στο Κέντρο Επισκεπτών το πρώτο και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα θα πραγματοποιείται μια μικρή συναυλία «τσέπης» με τους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη συνοδεία πιάνου. Ο στόχος της μουσικής αυτής εκδήλωσης είναι να γίνει μια πρώτη σύνδεση του Λυρικού Θεάτρου με τη νέα τοπιογραφία που δημιουργείται στο ΚΠΙΣΝ.

«Ανοιγμα», όμως, κάνει το ίδρυμα και στους επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα που επισκέπτονται το Κέντρο. Μια φορά τον μήνα δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς να στήσουν το δικό τους εργοτάξιο ήχων, τρισδιάστατων εικόνων και γεύσεων.
Βέβαια, οι πολιτιστικές δράσεις δεν σταματούν εκεί. Παιδιά και μεγάλοι χάρη στα ειδικά προγράμματα θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν αλλά και να μάθουν ταυτόχρονα περισσότερα στοιχεία για τον χώρο που τους φιλοξενεί και τη μελλοντική του χρήση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεχίζονται κανονικά -κάθε Κυριακή στις 11.00- οι οργανωμένες ξεναγήσεις στον χώρο του εργοταξίου, όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών αλλά και να δει από κοντά τις αρχιτεκτονικές και τεχνικές λεπτομέρειες του πολύπλοκου αυτού έργου.

Οσο για το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ», το οποίο έχει επεκταθεί σε 13 δήμους και περιλαμβάνει παραστάσεις από την «Οπερα της βαλίτσας», αναγνώσεις και θεματικές βραδιές, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος δήλωσαν ότι θα συνεχιστεί και αυτό με αμείωτους ρυθμούς. Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και τον Δεκέμβριο του 2014, αφού εν συνεχεία το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί.
Μέσα στους έξι μήνες λειτουργίας του το Κέντρο Επισκεπτών έχει δεχθεί 14.000 επισκέπτες, ενώ 1.300 από αυτούς συμμετείχαν στις οργανωμένες ξεναγήσεις.

Ποια είναι η πορεία των εργασιών;
Σύμφωνα με τη λειτουργική διευθύντρια του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ελλη Ανδριοπούλου, η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού «ακολουθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα αφού οι εργασίες προχωρούν εντατικά. Την περίοδο αυτή ανεγείρεται ο έκτος όροφος του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και ο τέταρτος όροφος της Βιβλιοθήκης».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σημείο κατά τη διάρκεια των εργασιών αφού, όπως έγινε γνωστό, μέρος αυτών θα φιλοξενείται σε μόνιμη βάση σε ειδικό χώρο κοντά στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα