Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης κατατίθενται σήμερα οι προτάσεις από Κινέζους, Νεοζηλανδούς ίσως και Ρώσους!

Δύο υποψήφιοι, η κινεζική Cosco και το σχήμα υπό τις Morrison & Co – ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα που εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ, ενώ άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει η RZD. Το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι δεδομένο, αλλά και οι Νεοζηλανδοί συμμετείχαν μέχρι το τέλος στη διαδικασία, όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις που κατέθεσαν. Πιθανότητες συμμετοχής στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έχουν και οι Ρώσοι (RZD), αν και πολλοί θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΟΛΠ λήγει σήμερα, με τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης να έχουν ανέβει επικίνδυνα. Τόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και υποψήφιοι για τη δημαρχία του Πειραιά εκφράζονται πλέον ανοιχτά κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Η αντιπρόταση που έχει κατατεθεί, με βάση και τις θέσεις που έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή ο επικεφαλής του ΟΛΠ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης, προβλέπει τη διατήρηση του πλειοψηφικού ελέγχου από το Δημόσιο και τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης ανά δραστηριότητα του λιμανιού (π.χ. με Cosco για προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, με άλλη εταιρία για τερματικό σταθμό επιβατικής ναυτιλίας κ.λπ.).

Το ΠΑΣΟΚ και υποψήφιοι δήμαρχοι, όπως ο Γ. Μώραλης, τέθηκαν υπέρ της σύμβασης παραχώρησης και της πώλησης μειοψηφικού μεριδίου. Η άλλη πλευρά, δηλαδή ένα τμήμα της κυβέρνησης και το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζει ότι «σήμερα, υπάρχει επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ορισμένες αλλά όχι κατ’ ανάγκη όλες τις επιμέρους δραστηριότητες. Με την πώληση των μετοχών διασφαλίζεται ότι ο επενδυτής θα αναλάβει και θα έχει κίνητρο ανάπτυξης σε όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού (προβλήτα 1, car terminal, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευή). Περαιτέρω, η πώληση ισχυρού πλειοψηφικού πακέτου αναμένεται να τονώσει το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον της διαγωνιστικής διαδικασίας και να βελτιώσει ουσιαστικά το προσδοκώμενο αντάλλαγμα για το Δημόσιο».

Οσοι παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα αρχίζουν μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να διαπραγματευτεί με τους υποψηφίους, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα σύμβαση παραχώρησης (master concession) για όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού. Η σημερινή σύμβαση του ΟΛΠ με το Ελληνικό Δημόσιο λήγει το 2052 και επί της συγκεκριμένης σύμβασης θα γίνουν οι αλλαγές. Πρόκειται για διαδικασία που δεν θεωρείται καθόλου εύκολη, ενώ θα χρειαστούν μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή της ώστε να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Η τύχη του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα σειράς προσφυγών που έχουν κατατεθεί από εργαζομένους του ΟΛΠ, από τοπικούς φορείς κ.λπ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα