«Δεν θα επαναληφθεί σενάριο Κριμαίας»

Για τους Ρώσους χθες ο μεγαλύτερος μπελάς δεν ήταν βεβαίως οι κυρώσεις που τους επέβαλαν οι Ιάπωνες. Κι αυτό γιατί το Τόκιο ήταν πασιφανές πως λειτουργούσε υπό την πίεση της Δύσης και δη των ΗΠΑ. Οπότε το πρίσμα μέσα από το οποίο η Μόσχα συνέχιζε για ακόμη ένα 24ωρο να παρατηρεί τις εξελίξεις αναφορικά με την ουκρανική κρίση ήταν κυρίως αμερικανικό.

Και δικαίως, αν προσέξει κανείς ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό την έχει η Ουάσινγκτον και όχι γενικά κι αόριστα η Δύση. Η Ουάσινγκτον η οποία καταβάλλει έντονη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα για να επιδιορθώσει και το πληγωμένο δημοσκοπικά προφίλ της κυβέρνησης Ομπάμα, παίζοντας «παιχνίδι διπλωματικής πρωτοβουλίας». Γι’ αυτό, λοιπόν, «γεννήθηκαν» και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, τις οποίες ακολούθησαν μετά και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές που πλήττουν 15 πολιτικούς της Μόσχας, όπως και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά συγκαταλέγονται ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, που θεωρείται «ο κύριος υπεύθυνος για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων», αλλά και οι Ιγκόρ Σεργκούν (διευθυντής της Γεν. Διεύθυνσης Πληροφοριών) και Σεργκέι Νεβέροφ, Λουντμίλα Σβέτσοβα – και οι δυο τους αντιπρόεδροι της Δούμας.

Για τη Μόσχα πάντως η Ε.Ε. απλώς «υπακούει στα κελεύσματα της Ουάσινγκτον» και «θα έπρεπε να ντρέπεται», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τόνισε ότι από τις αμερικανικές κυρώσεις δεν προβλέπει να πληγούν οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.
Τέλος, ούτε χθες έλειψε η ένταση από την ανατολική Ουκρανία. Σχεδόν 3.000 φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο των περιφερειακών Αρχών στο Λουχάνσκ, καθώς και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης. Παρ’ όλα αυτά, όμως, νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για επανάληψη σεναρίου Κριμαίας στην ανατολική Ουκρανία.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα