Goldman Sachs: Προτείνει επιπλέον μειώσεις μισθών

Eπτά δράσεις για να καταστεί βιώσιμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ευρωζώνη προτείνει η Goldman Sachs, η εταιρία που βρίσκεται πίσω από την αμερικανική κρίση και τη φούσκα του αμερικανικού real estate, αλλά και πίσω από την ελληνική κρίση, καθώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε διάφορα ζητήματα, όπως η μείωση μισθών.

Στην τελευταία ανάλυσή της για την πορεία της οικονομίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, με τίτλο «What makes a monetary union work?» («Τι πρέπει να κάνει μια νομισματική ένωση για να επιτύχει;»), η Goldman Sachs αναφέρει τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές για να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους υπέρ ή κατά της ευρωζώνης. Ανάμεσα στις προτάσεις της Goldman Sachs είναι και η περαιτέρω μείωση των ήδη καταβαραθρωμένων μισθών και η επιστροφή, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Οι προτάσεις της Goldman Sachs είναι οι εξής:
1. Συγχρονισμός των οικονομικών κύκλων των κρατών-μελών, έτσι ώστε η νομισματική πολιτική να μπορεί να ταιριάζει σε όλους. Αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά σε ενιαία πολιτική, που θα καθορίζεται από τις εντολές του Βερολίνου.
2. Υψηλός βαθμός σύγκλισης της αγοράς εμπορευμάτων, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος του κοινού νομίσματος.
3. Υψηλός βαθμός κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, για να βοηθήσουν στην προσαρμογή των υπό κρίση περιοχών.
4. Υψηλός βαθμός ευελιξίας των μισθών, ώστε να υπάρξουν πραγματικές προσαρμογές των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Δηλαδή περαιτέρω μείωση μισθών και ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις.
5. Μηχανισμοί για δημοσιονομικές μεταβιβάσεις.
6. Χρηματοπιστωτική σύγκλιση είτε μέσω ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος είτε μέσω της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης στην αγορά κεφαλαίων, για να καταστεί δυνατός ο μεγαλύτερος επιμερισμός κινδύνου σε ολόκληρη την νομισματική ένωση.
 7. Υψηλός βαθμός πολιτικής και θεσμικής ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η παραπάνω είναι μία απαιτητική λίστα, όμως καθένα από τα κριτήρια αυτά είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση της ζώνης του ευρώ. Εάν δεν τηρηθούν, τότε η ευρωζώνη είναι απίθανο να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, καταλήγει η Goldman Sachs.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα