Επιστροφή στην ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο

Επιστροφή στην ακτινοθεραπεία, η οποία εφαρμόζεται με τη χρήση υπεριωδών ακτίνων, ακτίνων Χ ή ραδιενεργών ουσιών με σκοπό την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, συνιστούν επιστήμονες στις ΗΠΑ έπειτα από νέα μελέτη τους για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Wake Forest Baptist Medical Center στη Βόρεια Καρολίνα. Οπως διαπίστωσαν, οι εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια στον τομέα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας είναι τέτοιες που επιτρέπουν στους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν την ακτινοθεραπεία με νέο τρόπο, χορηγώντας στους ασθενείς μια αρκετά υψηλή αλλά παράλληλα ασφαλή δόση και μάλιστα πολύ πιο στοχευμένα.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Radiotherapy and Oncology» και στην επιθεώρηση «Journal of Thoracic Oncology», σε κάποιους ασθενείς που παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να χορηγηθεί μια διαφορετική μορφή ακτινοθεραπείας, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε καλά και ίσως μόνιμα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έφτασαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μελέτη κλινικών στοιχείων που συγκέντρωσαν κατά τα τελευταία έντεκα χρόνια από ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα, μερικοί από τους οποίους είχαν ακολουθήσει τουλάχιστον δύο κύκλους θωρακικής ακτινοθεραπείας. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 66 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ακολουθήσει θεραπεία για αρχικό καρκίνο.

«Μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών που παρουσιάζουν υποτροπή σε μια περιοχή στην οποία είχε χορηγηθεί θεραπεία με ακτινοβολίες» ανέφερε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, δρ James J. Urbanic.

Πρόσθεσε δε ότι η επιστημονική ομάδα του Wake Forest Baptist Medical Center αναπτύσσει μια νέα θεραπεία με τη χρήση της ακτινοθεραπείας, καθώς οι προηγούμενες χρήσεις της βοήθησαν αρκετούς ασθενείς να κερδίσουν χρόνια ζωής, τόσο λόγω της τοξικότητάς της όσο και λόγω της αποτελεσματικότητάς της να ελέγχει την ασθένεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα