To 87% των Γάλλων ζητεί αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ολάντ. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα της χαμηλότερης ισοτιμίας του ευρώ. Ο Ολάντ πιάνει δημοσκοπικό πάτο και ζητά πίστωση χρόνου. Η ανεργία καλπάζει σε ποσοστά άνω του 10% και η Κομισιόν τραβά ακόμη μία φορά το αυτί της Γαλλίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα της δοθεί νέα περίοδος χάριτος για το έλλειμμα.
Τι συμβαίνει στη χώρα όπου μέχρι και πριν από λίγα χρόνια χτυπούσε η καρδιά της Ευρώπης;
Δύο χρόνια ακριβώς μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας -μια εκλογή που στηρίχθηκε σε υποσχέσεις περί αλλαγής της πολιτικής υποτέλειας στο Βερολίνο-, ο Ολάντ βρίσκεται αντιμέτωπος με χαμηλή δημοτικότητα ρεκόρ, ζητά όμως πίστωση χρόνου. Οι Γάλλοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να του τον δώσουν ούτε και οι Βρυξέλλες.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC ο Ολάντ δήλωσε ότι επιθυμεί να κριθεί στο τέλος της θητείας του «με βάση τα αποτελέσματα». «Ο,τι έκανα εδώ και δύο χρόνια είναι για τη Γαλλία» είπε, υπερασπίζοντας το έργο του τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και σε εκείνον της διεθνούς πολιτικής. Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι βρίσκεται «στο ύψος των περιστάσεων», απάντησε «ναι» και απέρριψε τις κατηγορίες για «ερασιτεχνισμό»: «Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για έξοδο από την κρίση της ευρωζώνης; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στο Μαλί, όταν κανείς δεν το έκανε και η τρομοκρατία κέρδιζε έδαφος; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να αποφευχθεί μία γενοκτονία; Ερασιτεχνισμός σχετικά με την κρίση στη Συρία, όταν ήμουν ο μόνος δυτικός αρχηγός κράτους που έλεγε: “Προσοχή, αυτό που αφήνουμε να γίνεται είναι σφαγή”. Προτιμώ να αναλάβω τις ευθύνες μου και να κριθώ από τα αποτελέσματα».
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το 2012 εξελέγη όχι επειδή είχε ένα «εξαιρετικό πρόγραμμα», αλλά αναμφίβολα διότι ο προκάτοχός του, ο Νικολά Σαρκοζί, «είχε αποτύχει». Σε ερώτηση σχετικά με την αποτυχία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για «τιμωρία».
«Ακούω την οργή, δεν είμαι κουφός, βλέπω τη δυσαρέσκεια» είπε, υποσχόμενος την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσωπική ζωή του, είπε: «Η ιδιωτική ζωή είναι ιδιωτική», ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν η συμπεριφορά του υπήρξε αξιοπρεπής, απάντησε «ναι».
Και ενώ οι φήμες περί χωρισμού του με τη Ζιλί Γκαγέ οργιάζουν, είναι αμφίβολο εάν οι ερωτικές περιπέτειες του Ολάντ αφορούν τους Γάλλους που ζουν τη δική τους προσωπική περιπέτεια.
Παρά τη δημοσκοπική πανωλεθρία, ο Φρανσουά Ολάντ επιμένει στη λιτότητα, στη συνταγή που έχει επιβάλει το Βερολίνο από προεδρίας Σαρκοζί. Το πρόγραμμα προβλέπει περικοπές 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2017, για να καταφέρει θεωρητικά η Γαλλία να επιτύχει τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό έλλειμμά της. Το οικονομικό πρόγραμμα για το 2015-2017 υιοθετήθηκε με 265 ψήφους υπέρ και 232 κατά από την Εθνοσυνέλευση.
Οι περιπέτειες
Οι οιωνοί για τη γαλλική οικονομία είναι κακοί. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζήτησε την πτώση της ισοτιμίας του κοινού νομίσματος. «Χρειαζόμαστε μια πιο κατάλληλη νομισματική πολιτική, διότι το επίπεδο (της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του ευρώ είναι πολύ υψηλό. Χρειαζόμαστε μια μείζονα αλλαγή, η οποία θα καταστήσει τη νομισματική πολιτική ένα εργαλείο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα εργαλείο το οποίο θα υπηρετεί τον λαό» είπε ο κ. Βαλς σε ομιλία. Παράλληλα, κάλεσε να χαραχθεί νέα νομισματική πολιτική βάσει του υποδείγματος εκείνης της Fed και πρόσθεσε ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρέπει να φροντίσει να αποδυναμωθεί κατά τι η ισοτιμία του ευρώ. Τη συζήτηση που επιχείρησε να ανοίξει ο Βαλς έσπευσε να κλείσει το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι «το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ είναι θέμα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουν τις προσπάθειες να επηρεάσουν το ενιαίο νόμισμα».
Η μεσαία τάξη
Σχεδόν παράλληλα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ συγκαταλέγει τη Γαλλία ανάμεσα στις χώρες όπου παρατηρείται συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, που τιτλοφορείται «Για μια ανάπτυξη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς», υπενθυμίζει ότι από την αρχή της δεκαετίας του ’80 τα οφέλη της ανάπτυξης επιμερίστηκαν άνισα, μεταξύ των πιο υψηλών εισοδημάτων. Ετσι, το 2010 στις χώρες του ΟΟΣΑ το μέσο εισόδημα του 10% των πιο πλούσιων ήταν κατά 9,5 φορές υψηλότερο από εκείνο του 10% των φτωχότερων κατοίκων. Πριν από 25 χρόνια το εισόδημά τους ήταν 7 φορές υψηλότερο. Αυτή η αύξηση των ανισοτήτων προκάλεσε τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.
Η καυτή πατάτα του ελλείμματος και οι αρνητικές προβλέψεις έως το 2015
Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να πείσει ότι η κυβέρνηση θα έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015, κάτι όμως που δεν φαίνεται ότι συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το Σύμφωνο Ευθύνης και Αλληλεγγύης, και να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να φέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015» ανέφερε ο υπουργός σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Στις τελευταίες προβλέψεις της η Κομισιόν υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μειωθεί στο 3,4% το 2015. Πρόκειται για μια εκτίμηση αναθεωρημένη επί τα βελτίω σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όταν προέβλεπε έλλειμμα 3,9%, αρκετά πιο υψηλό σε σχέση με τον στόχο του 3% που έχει ορίσει η κυβέρνηση. «Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι το γαλλικό έλλειμμα θα είναι πάνω από το 3% το 2015, όμως ταυτόχρονα δεν έχουμε λάβει υπόψη μας τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%» (και όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί γι’ αυτό), εξήγησε ο επίτροπος Μεταφορών Σιμ Κάλας, ο οποίος έχει αναλάβει την τρέχουσα περίοδο να ασκεί και τα καθήκοντα του επιτρόπου, αρμοδίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή στηρίζει την ανάλυσή της σε ένα μέρος μόνο των ανακοινώσεων της γαλλικής κυβέρνησης, κυρίως στο σχέδιο περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων, μαζί με το πακέτο μέτρων του Συμφώνου Ευθύνης που έχει προταθεί στις επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να τονώσει την απασχόληση.
Το μέτρο αυτό το έλαβε υπόψη της η Κομισιόν, η οποία αντιθέτως δεν έχει υπολογίσει κάποια μέτρα μείωσης των δαπανών που ανακοινώθηκαν έπειτα, όπως το «πάγωμα» των συντάξεων για διάστημα ενάμισι έτους.
Στέλλα Θεοδώρου