Ερχονται από τον Ιούνιο για στήριξη των επιχειρήσεων

Πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αρνητικά επιτόκια επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη της γερμανικής Μπούντεσμπανκ. Σύμφωνα με το Reuters, το πακέτο των μέτρων εν όψει της συνεδρίασης του Ιουνίου περιλαμβάνει μείωση όλων των επιτοκίων και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πέντε αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία είπαν ότι τα μέτρα αφορούν την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, περιλαμβανομένου του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ, το οποίο θα γίνει αρνητικό για πρώτη φορά, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που εξετάζεται είναι μια στοχευμένη εφαρμογή ενός προγράμματος μακροχρόνιου δανεισμού ή αλλιώς LTRO είτε ένα πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων (ABS), που θα αποτελούνται από δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών, όση είχε και το προηγούμενο πρόγραμμα που υλοποίησε η ΕΚΤ στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 ως ανάχωμα στην κρίση ρευστότητας.

Πρόγραμμα

Ωστόσο, στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης δεν περιλαμβάνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) -τύπωση χρήματος για την αγορά assets- καθώς απέχουμε ακόμα από αυτό το σημείο. Η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο είναι «λίγο πολύ κλεισμένη υπόθεση», σχολίασε στο Reuters μία εκ των πέντε πηγών που μίλησαν για το θέμα. Το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήδη βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα. Η μείωσή του σε αρνητικά θα ενίσχυε τον δανεισμό των τραπεζών, καθώς θα αποθάρρυνε τις τράπεζες από το να παίρνουν χρήμα από την ΕΚΤ και αντί να το ρίξουν στην αγορά να το «παρκάρουν» στην ευρωτράπεζα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα