«Μπλοκάρουν» τον εγκέφαλο μπογιές, κόλλες

Πολύ πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από ό,τι είναι μέχρι σήμερα γνωστό μπορεί να προκαλέσουν οι αναθυμιάσεις από υλικά όπως οι κόλλες, οι μπογιές κτλ., σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Χάρβαρντ.
Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτά τα υλικά συνδέονται με τη φθορά των γνωστικών λειτουργιών, προκαλώντας βλάβη στη μνήμη και την ικανότητα της σκέψης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, φαίνεται ότι η βλάβη είναι ακόμα πιο σοβαρή, αφού η επίδραση που ασκούν αυτές οι ουσίες στον εγκέφαλο διαρκεί ακόμη και δεκαετίες.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε υλικά όπως οι κόλλες και οι μπογιές ως διαλυτικά άλλων ουσιών (π.χ. το βενζόλιο, που υπάρχει σε διάφορα καθαριστικά και πλαστικά, οι διαλύτες πετρελαίου, που υπάρχουν στα βερνίκια και οι χλωριωμένοι διαλύτες, που περιέχονται σε υγρά τα οποία χρησιμοποιούνται στο στεγνό καθάρισμα).

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες από 2.143 άτομα στη Γαλλία που είχαν βγει στη σύνταξη και από τα οποία το 33% εργαζόταν σε εταιρίες στις οποίες έπρεπε να εκτίθεται σε ουσίες όπως το βενζόλιο, από 12 έως και 50 χρόνια πριν. Οπως προέκυψε από τα τεστ που ακολούθησαν στους συμμετέχοντες, εκείνοι που είχαν εκτεθεί στις ουσίες αυτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρουσίαζαν χαμηλότερες επιδόσεις στις γνωστικές τους λειτουργίες, ενώ εκείνοι που είχαν εκτεθεί λιγότερο ήταν σε κάπως καλύτερη κατάσταση.
Σύμφωνα με το CNN, οι επιστήμονες δεν μέτρησαν ευθέως τη βλάβη που προκαλείται στον εγκέφαλο, αλλά τη σχέση που υπάρχει στατιστικά ανάμεσα στην έκθεση σ’ αυτά τα χημικά και τα προβλήματα που προκύπτουν στο μέλλον. Επίσης, στην επιστημονική έκθεση διευκρινίζεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει αρκετά τόσο η σύνθεση των υλικών που περιέχουν τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες όσο και οι μέθοδοι για την προστασία των ανθρώπων που λόγω δουλειάς εκτίθενται σ’ αυτές αρκετά.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα