44 νεκροί από τις χειρότερες πλημμύρες (εδώ και έναν αιώνα) σε Σερβία και Βοσνία

Εικόνες πρωτόγνωρες, εικόνες βιβλικής καταστροφής μεταδίδουν τα τελευταία 24ωρα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη Σερβία, αλλά και από τη Βοσνία και κάποιες περιοχές της Κροατίας, όπου περισσότεροι από 44 άνθρωποι -σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις- έχασαν τη ζωή τους «από τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τα Βαλκάνια και ειδικότερα τις δύο χώρες εδώ και πάνω από έναν αιώνα»! Για να αντιληφθεί μάλιστα κάποιος το μέγεθος της οργής της φύσης, αρκεί να σταθεί στη δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που ανέφερε ότι «στο κέντρο του Ομπρένοβατς το νερό έφτασε μέχρι και τον τέταρτο όροφο των πολυκατοικιών»! Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα, εκτός από το Ομπρένοβατς, είναι μερικές ακόμη από τις πόλεις της Σερβίας και της Βοσνίας που συνεχίζουν τις τελευταίες ώρες να ζουν τον απόλυτο υδάτινο εφιάλτη εξαιτίας της βίαιης υπερχείλισης του ποταμού Σάβα. Το γεγονός έχει αναγκάσει σχεδόν 24.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν άρον άρον τα σπίτια τους, που πνίγηκαν μέσα σε τόνους νερού, προκειμένου να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες περιοχές.

Χθες το απόγευμα, με την υποχώρηση των υδάτων από συνοικισμό του Ομπρένοβατς στη Σερβία, οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα. Οπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας, μέσα στις λάσπες βρέθηκαν 11 νεκροί, για τους οποίους διαπιστώθηκε αργότερα ότι ο θάνατος προήλθε από πνιγμό! Το γεγονός όπως είναι φυσικό κάνει τις Αρχές της χώρας να φοβούνται ότι με την υποχώρηση των υδάτων κι από άλλες περιοχές της χώρας θα αυξηθεί και ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της φυσικής καταστροφής.

Ηδη στη Σερβία δίνεται κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο προκειμένου να μην απειληθεί το Βελιγράδι – εκεί όπου χιλιάδες εθελοντές τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα και κυρίως στα σημεία όπου υπάρχουν φόβοι νέας υπερχείλισης, η οποία, αν συμβεί, θα απειλήσει μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Δραματική χθες ήταν η κατάσταση και στο Ντομπόι της Βοσνίας, της πόλης που θρηνεί ήδη 20 θύματα, ενώ όλοι πια περιμένουν με αγωνία τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ηδη ωστόσο δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Σερβία στο πλαίσιο επιχείρησης αρωγής. Σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια, αντλίες νερού και γεννήτριες έχουν προσφερθεί από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, όπως επίσης βοήθεια έχουν προσφέρει και οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img

Προτεινόμενα

spot_img