«Συνωστιζόμασταν στην ουρά μπροστά από τον Λευκό Πύργο για να επιβιβαστούμε στην “Ιουλία”, στη “Θεσσαλονίκη” και τη “Μακεδονία”, τα τρία καραβάκια που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 ένωναν ακτοπλοϊκά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τις ακτές της Περαίας και των Νέων Επιβατών. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση σήμερα, αφού ύστερα από πολλά χρόνια μπορώ να κάνω ξανά αυτό το όμορφο δρομολόγιο, να γνωρίσω και πάλι τη Θεσσαλονίκη μέσα από τη θάλασσα».
Ο Γιάννης Λιάπης θυμάται τις εποχές που μετακινούνταν με καραβάκι από τη Θεσσαλονίκη προς την Περαία. Πέρασαν 36 χρόνια από τότε που τα καραβάκια εκτέλεσαν δρομολόγια για τελευταία φορά. Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο κ. Λιάπης και η παρέα του επιβιβάζονται στον «Κωνσταντή», το πρώτο από τα τρία πλοιάρια που θα χρησιμοποιούνται για την θαλάσσια αστική συγκοινωνία στον Θερμαϊκό.
«Οταν πριν από 36 χρόνια σταμάτησαν τα δρομολόγια, λυπηθήκαμε όλοι οι Θεσσαλονικείς. Δεν ξέρουμε ποια συμφέροντα οδήγησαν τότε στη διακοπή των δρομολογίων. Είμαστε χαρούμενοι σήμερα, καθώς τα καραβάκια εκτελούν και πάλι δρομολόγια» τονίζει στη «δημοκρατία» η Καίτη Κοντέλη, κάτοικος της Περαίας.
«Οι μετακινήσεις με τα καραβάκια είναι πολύ πιο άνετες σε σύγκριση με τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία. Ελπίζουμε τα καραβάκια να παραμείνουν στην πόλη» σημειώνει ο Βασίλης Τροκάνας, ο οποίος συμπληρώνει ότι «οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξυπηρετούν και πολλούς κατοίκους που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους».
«Ελπίζουμε να γίνουν ειδικά πακέτα προσφορών για τις μετακινήσεις των φοιτητών. Πρώτη φορά κάνω το ταξίδι και έχω ενθουσιαστεί» τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Δαρδαμάνης, φοιτητής από την Πρέβεζα, που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη.
«Πήγαμε στην Περαία με λεωφορείο και επιστρέφουμε Θεσσαλονίκη με το καραβάκι, είναι πολύ πιο ωραία η διαδρομή» τονίζει η Χριστίνα, που κατάγεται από τη Γερμανία και με τις φίλες της Ρεβέκκα και Ματίν κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
«Τα καραβάκια αναμένουμε να δώσουν ζωή στην περιοχή και να συμβάλουν ώστε να δουλέψουν τα καταστήματά μας» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Βασίλης Καραντώντας, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Περαία. Επισημαίνει ότι οι καταστηματάρχες συζητούν με όσους εμπλέκονται στο εγχείρημα προκειμένου να κάνουν προσφορές προς το επιβατικό κοινό και να καταστήσουν πιο ελκυστικό το ταξίδι.
«Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να καταπλεύσουν στη Θεσσαλονίκη ακόμη δύο πλοία. Τα δρομολόγια θα πυκνώσουν και θα γίνονται ενδιάμεσες στάσεις στην Καλαμαριά και την Αγία Τριάδα» λέει ο καπετάνιος του «Κωνσταντή» Οδυσσέας Αποστόλου.
Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για τα δρομολόγια του πλοίου μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 6932-488.861 και 6972-155.471.
Θάνος Χερχελετζής


