«Παράθυρο» για αύξηση των δόσεων για ρύθμιση οφειλών αφήνει το ΙΚΑ, αγνοώντας τις απαιτήσεις της τρόικας. Με εγκύκλιο η διοίκηση του ιδρύματος δίνει το δικαίωμα σε όσους εργοδότες-οφειλέτες είχαν υπαχθεί σε προσωρινό διακανονισμό και αναγκάστηκαν, από τον Ιούλιο του 2013 και μετά, να μεταφερθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» των 38 μηνιαίων δόσεων ή στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων να «επανενταχθούν στο προϊσχύον καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι οφειλέτες πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις με τις λίγες δόσεις και να επιστρέψουν στον προσωρινό διακανονισμό, που έδινε συνήθως το δικαίωμα των 80 μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή της οφειλής. Μάλιστα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούσαν να γίνουν έως και 150 οι μηνιαίες δόσεις.
Ο οφειλέτης
Στην περίπτωση επιστροφής στον προσωρινό διακανονισμό τα ποσά που καταβλήθηκαν για όσο διάστημα ο οφειλέτης βρισκόταν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης θα ληφθούν υπόψη. Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι ισχύει η αναστολή της λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, έως 30/6/17, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, πριν από την έλευση της τρόικας και τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης της «νέας αρχής».
Η διοίκηση του ΙΚΑ δίνει επίσης το δικαίωμα σε όσους οφειλέτες βρίσκονταν σε ρύθμιση, αλλά δεν κατέβαλαν τις δόσεις και απώλεσαν το δικαίωμα συνέχισης, να επιστρέψουν στην ίδια ρύθμιση. Προϋπόθεση όμως είναι να καταβάλουν το σύνολο των δόσεων που είχαν αφήσει εκπρόθεσμες, μαζί με τυχόν πρόσθετα τέλη αλλά και τρέχουσες εισφορές.
Ο λόγος που το ΙΚΑ εμφανίζεται πολύ πιο διαλλακτικό απέναντι στους περίπου 400.000 οφειλέτες είναι ότι έως τώρα τα έσοδα από τις τρέχουσες ρυθμίσεις είναι πολύ περιορισμένα. Με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5 δισ. ευρώ, η εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ιδρύματος είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εισπραχθούν έως το τέλος του έτους όχι περισσότερα από 260.000.000 ευρώ.


