Αυστηρές προειδοποιήσεις για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας απευθύνει ο απερχόμενος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην τελευταία έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Στην έκθεση τονίζει ότι απαιτείται αποτελεσματικός δημόσιος τομέας και «σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με σαφή προσανατολισμό προς τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων». Παράλληλα, διαμηνύει ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή επιβάλλεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», δίδοντας έμφαση την επόμενη πενταετία κυρίως στην πλευρά των δαπανών. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας».
Οι κυριότερες επισημάνσεις της έκθεσης συνοψίζονται στα εξής:
– Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,5%. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς θα συμβάλει στην αύξηση φορολογικών εσόδων. Ειδικότερα, για τον ΦΠΑ σημειώνεται ότι με τους ισχύοντες συντελεστές την περίοδο 2014-2016 και με βάση τις προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τα έσοδα από ΦΠΑ μπορούν να εμφανίσουν αύξηση 1,4 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν οφέλη από τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
– Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα: Χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος δημόσιων συμβάσεων, μείωση του λειτουργικού κόστους της Δημόσιας Διοίκησης, ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα λειτουργιών που δεν έχουν επιτελικό ή ρυθμιστικό χαρακτήρα (σχετική υπόδειξη έκανε και το ΔΝΤ), διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
– Εργασιακό κόστος: Οι μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν 6,5% το 2013 και 6,6% το 2012. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος περιορίστηκε 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και 8,1% στον επιχειρηματικό τομέα. Για φέτος αναμένεται νέα μείωση αποδοχών της τάξεως του 1,5% στο σύνολο της οικονομίας και 2% στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά, λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, το μέσο κόστος εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθεί κατά 3%. Οι μέσες καθαρές αποδοχές των μισθωτών στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθούν κατά 1,4% φέτος. Το 2015 αναμένεται σταθεροποίηση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών (+0,1%) στο σύνολο της οικονομίας και στον επιχειρηματικό τομέα.