Οταν ο… Γκίκας κατακεραύνωνε τα άγρια μέτρα

Υπέρμαχος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και του περιορισμού της λιτότητας εμφανίζεται ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος υπηρέτησε πιστά το καθεστώς Σημίτη, που ταυτίστηκε με τη διαφθορά. Στη συνέχεια, από το 2004 έως και φέτος, παρείχε τις υπηρεσίες του όντας σύμβουλος της πιο επιθετικής τράπεζας, της Eurobank, όταν μέτοχος ήταν ο Σπύρος Λάτσης, την οποία όμως δεν προστάτευσε από την έκθεσή της στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που έγιναν μετά κόλαφος για τις τράπεζες και την κοινωνία.

Τις απόψεις του για την οικονομία τις έχει διατυπώσει επανειλημμένως. Θεωρείται φιλελεύθερος οικονομολόγος, υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της πώλησης δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες και της τραπεζοκεντρικής ανάπτυξης της οικονομίας, με κάποιες κοινωνικές ευαισθησίες, κατά περίπτωση.

Πρόσφατα σε μια ομιλία του έκανε λόγο για αντίθεσή του στις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε περαιτέρω αυξήσεις φόρων, μέσα από το πρίσμα όμως της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο μέτωπο της αποτελεσματικότητας του κράτους και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Τάσσεται επίσης υπέρ της στροφής της οικονομίας από την κατανάλωση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς ωστόσο να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης.

Ο ίδιος, θέλοντας να δώσει το στίγμα ότι θα λειτουργήσει με άξονα την κοινωνία, δήλωσε τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο ότι η Ελλάδα υποφέρει και κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται αλλά συντηρείται από χαμηλόμισθους. Η Ελλάδα δεν έχει απέναντί της μόνο την τρόικα και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Για να καταλήξει λέγοντας ότι έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα λεγόμενα και στις αναφορές του Γκίκα Χαρδούβελη, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, που συγκλίνουν στο «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις».

Ιδιαίτερα επικριτικός στην οικονομική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές κατακεραυνώνει τη βαθιά ύφεση, την τεράστια ανεργία, αλλά και τη φορολογική πολιτική. Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο στην τακτική αρθρογραφία του σε εφημερίδες όσο και στο οικονομικό δελτίο της Eurobank (στην οποία ήταν μέχρι πρότινος και επί 10 χρόνια οικονομικός σύμβουλος) αναφέρεται στα κακώς κείμενα.

Στο οικονομικό δελτίο της Εurobank, τον Απρίλιο του 2013, ανέφερε:

«Η ύφεση διαρκείας δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, αφού τα εισοδήματα καταρρέουν και η ανεργία αυξάνεται δυσανάλογα. Μέχρι στιγμής η σφιχτή ελληνική οικογένεια έχει μειώσει τα κοινωνικά προβλήματα, ενώ ο κουμπαράς του Ελληνα νοικοκύρη έχει αντέξει τη φορολογική επιδρομή του κράτους. Για πόσο ακόμα όμως; Αλλωστε, η πτώση της ζήτησης, η οποία έφερε την ύφεση στην Ελλάδα, επιδρά αρνητικά και στην προσφορά».

Σε δηλώσεις του στον Τύπο τον Φεβρουάριο του 2013 επισήμανε: «Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών φαίνεται να έχει εξαντληθεί. Η μεσαία τάξη, ιδιαίτερα των μισθωτών, δεν αντέχει άλλο».

Επίσης είχε πει μια μεγάλη αλήθεια, την οποία καλείται να αντιμετωπίζει σε κάθε βήμα από εδώ και στο εξής ως υπουργός Οικονομικών. «Το να σταματήσει η ύφεση δεν σημαίνει ότι σταματά η φτώχεια μας» είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χαρδούβελης στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012, λίγους μήνες μετά τη λήξη της θητείας του δίπλα στον Λουκά Παπαδήμο, είχε πει σε συνέδριο στην Αθήνα:

«Εδώ που φτάσαμε πρέπει να προσέξουμε πώς δεν θα επαναστατήσει ο κόσμος. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει πάει πίσω στη δεκαετία του 1980 και το ζητούμενο είναι να μη φτάσει στη δεκαετία του 1950».

Ο κ. Χαρδούβελης ανήκει κι αυτός στην ομάδα των οικονομολόγων που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους.

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Γκίκας Χαρδούβελης «συναντήθηκε» με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και έδωσαν κοινή συνέντευξη στον δημοσιογράφο και σημερινό εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ. Χρήστο Μαχαίρα στο «Εθνος». Τότε ο κ. Χαρδούβελης έλεγε ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι μια κακή επιλογή, την οποία όμως υλοποίησε λίγους μήνες αργότερα ως στέλεχος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Επίσης, είχε πει: «το κράτος θα πρέπει να πουλήσει περιουσία. Μόνο έτσι θα πέσει το χρέος. Με τους δικούς μου υπολογισμούς και ανάπτυξη 3% να έχουμε, δεν πρόκειται να ρίξουμε το χρέος έως το 2020 κάτω από το 120%-130% του ΑΕΠ».

Την 1η Αυγούστου του 2010 έγραφε σε άρθρο του με τίτλο «Ο Σεπτέμβρης της ανάπτυξης»:

«Η ανάκαμψη πιθανόν να έρθει στο δεύτερο μισό του 2011, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Μια επιτυχημένη παρέμβαση θα μπορούσε να φέρει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012, ώστε η συνεχιζόμενη ανάπτυξη να μας επαναφέρει γύρω στο 2015 στο βιοτικό επίπεδο του 2008. Το καλό σενάριο εξελίξεων, με άλλα λόγια, υποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα έχει απολέσει μόνον επτά χρόνια οικονομικής προόδου και όχι περισσότερα».

Τελικά, τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Η ανάκαμψη αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ενώ η πρόβλεψη για το 2015 δεν δείχνει ότι το βιοτικό μας επίπεδο θα έρθει στα προ κρίσης επίπεδα. Αντιθέτως, έχει επιστρέψει στη δεκαετία του 2001, όπως προέκυπτε από έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τοΝ Μάρτιο του 2014!

ΜΙα δήλωση του που προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε ήταν αυτή που έκανε προσφάτως για τη Eurobank. Είχε πει ότι η τράπεζα έχει βρει τα χρήματα που καλείται να συγκεντρώσει, όμως «δε μας άφησαν να τα φέρουμε». Ποιος, κύριε Χαρδούβελη, δεν σας άφησε; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Στουρνάρας; Η κυρία Σακελλαρίου; Ποιος; Κάποιος ανταγωνιστής επιχειρηματίας; Ποιος;

«Παιδί» του Σημίτη (και του Λάτση), με σπουδές στις ΗΠΑ και ειδικότητα συμβούλου

Στην αγορά το όνομα Χαρδούβελης είναι συνδεδεμένο με τις εξής καταστάσεις: Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ηταν τότε που ο Σημίτης και οι συνδαιτυμόνες του Νίκος Χριστοδουλάκης και Νίκος Καραμούζης «είδαν» την ανάπτυξη της χώρας τραπεζοκεντρικά.

Η γνωριμία με τον Σημίτη, λένε στην αγορά, εξαργυρώθηκε από τον Ομιλο Λάτση και τη Eurobank, η οποία τον προσέλαβε το 2004 ως σύμβουλο διοίκησης.

Το όνομά του επανήλθε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2011, όταν διετέλεσε διευθυντής του οικονομικού γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Μια θητεία που ταυτίστηκε με το PSI, δηλαδή το «κούρεμα» των ομολόγων και κατ’ επέκταση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Πριν από αυτά ο κ. Χαρδούβελης υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε αναπληρωτής του διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley – Καλιφόρνια USA (1983) και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard – Μασαχουσέτη USA (1978). Είναι καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989) και αναπληρωτής και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής στο Rutgers University – Νέα Υερσέη (1989-1993).

Μπαίνει στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης με πρεμιέρα στο Eurogroup

Σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες ο νέος «τσάρος» Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη του… εμπειρία στο Eurogroup, με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να τον περιμένουν… αγριεμένοι και χωρίς διάθεση για περίοδο προσαρμογής και χάριτος.

O κ. Χαρδούβελης αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να ενημερώσει αναφορικά με τις προθέσεις του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τους δώσει πλήρη αναφορά για την πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων, αλλά και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων που έχουν αφήσει πίσω τους οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, ώστε να αποδεσμευτούν οι δύο υποδόσεις που εκκρεμούν από την πλευρά της ευρωζώνης συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει και το πρώτο ραντεβού του με τους ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου. Η ατζέντα των συζητήσεων είναι μακρά, με πολλά δύσκολα θέματα, στα οποία μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν:

-Ο νόμος για τη «μικρή» ΔΕΗ.

-Το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις.

-Το νομοθέτημα για τον αιγιαλό (ήδη υπάρχουν αντιδράσεις).

Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής της τρόικας (τον κ. Τόμσεν και την παρέα του…) ο νέος υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί μαζί του στις αρχές Σεπτεμβρίου, με θέμα τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στις διαπραγματεύσεις εκτός από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα κυριαρχήσουν οι διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα του 2015 (παράταση έκτακτης εισφοράς κ.λπ.), το νέο Ασφαλιστικό και το δεύτερο σε τρία χρόνια νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με αυξομειώσεις μισθών.

Ωστόσο, η επιλογή του κ. Χαρδούβελη έχει να κάνει και με την επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος είναι γνώστης της διαδικασίας και των λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, καθώς ήταν επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λουκά Παπαδήμου και είχε εμπλακεί στην πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, με το PSI+, το οποίο όμως προκάλεσε δεινά στην Ελλάδα, αφού το «κούρεμα» έγινε για ομόλογα που κατείχαν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img