«Χαλάζι» οι αγωγές εναντίον του ΕΛΓΑ

Με αγωγές κατά του ΕΛΓΑ απαντούν οι μεταποιητές ροδάκινου για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή από το χαλάζι των τελευταίων ημερών.

«Μας αφήσατε απροστάτευτους. Καταστραφήκαμε» λένε οι εκπρόσωποι των κονσερβοποιών και αποφάσισαν να κινηθούν νομικά διεκδικώντας αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν «από την επιδειχθείσα βαριά αμέλεια της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του συστήματος της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας».

Η ανακοίνωση της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από αιχμηρή για τν διοίκηση του ΕΛΓΑ και ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην άμεση αντικατάστασή της «λόγω βαριάς και επιζήμιας αμέλειας που επέδειξε στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία προκάλεσε βλάβες πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

«Τελικά η ζημιά έγινε, κύριε υπουργέ. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, τις πρωτοβουλίες μας και τη διαρκή άσκηση πιέσεων να ενεργοποιηθεί η διοίκηση του ΕΛΓΑ έστω και την τελευταία στιγμή για να προστατεύσει την παραγωγή φρούτων στην κεντρική Μακεδονία από τις χαλαζοπτώσεις, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Η παραγωγή αφέθηκε απροστάτευτη στο έλεος των καταιγίδων, το παραγωγικό σύστημα κινδυνεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά να πληγεί, αυτή τη φορά ανεπανόρθωτα, και οι προσπάθειες και οι ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων επιχειρήσεων είναι αφημένες στην τύχη τους» αναφέρει η επιστολή που εστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, από τον οποίο ζητούν να παρέμβει άμεσα στον πρωθυπουργό για να ξεκινήσει έστω και την τελευταία στιγμή με όποια αεροσκάφη είναι διαθέσιμα η αντιχαλαζική προστασία.

Οι ζημιές στην κεντρική Μακεδονία από τις χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων ημερών είναι ανυπολόγιστες, τόσο που η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών προσανατολίζεται στην κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη έγινε στις Σέρρες ευρεία έκτακτη σύσκεψη όπου συζητήθηκαν οι εκτεταμένες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση, δημιουργώντας πρωτοφανείς καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, βιοτεχνικές, εμπορικές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε σπίτια.

Η λίστα με τις περιοχές που επλήγησαν είναι τεράστια, όπως και οι καταστροφές στην παραγωγή, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολική.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα