Τορπίλες κατά του Βενιζέλου στη δικογραφία

«Τορπίλες» για τον Ευ. Βενιζέλο κρύβει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές που έχουν πρόσβαση στο προανακριτικό υλικό, η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα υποβρύχια (την οποία κράτησε στα συρτάρια η κυβέρνηση για τουλάχιστον έναν μήνα και διαβίβασε στο Κοινοβούλιο την ημέρα που έκλεινε άρον άρον την Ολομέλεια), γεγονός που οδηγεί στην παραγραφή τυχόν ποινικών αδικημάτων του ιδίου και του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η δικογραφία βασίζεται στις 323 σελίδες της μαραθώνιας συζήτησης των 10 και πλέον ωρών της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 18/12/13 και συνοδεύεται από φάκελο με 40 έγγραφα, τα οποία είχαν κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής.

Ενα από τα έγγραφα αυτά είναι η «Επιβεβαιωτική Δήλωση για την Παραίτηση από κάθε Αξίωση και Δικαίωμα» με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου 2010, την οποία συνυπογράφουν ο Ευ. Βενιζέλος, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την Εκτελεστική Συμφωνία της 30/9/10 για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Πρόκειται για αμετάκλητη και ανεπιφύλακτη παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από αξιώσεις, δικαιώματα,

διεκδικήσεις, έξοδα, δαπάνες, αμοιβές δικηγόρων οποιασδήποτε φύσεως, χαρακτήρα και περιγραφής, είτε εκ συμβάσεως είτε εκ του νόμου, που προέκυψαν ή μπορεί να έχουν προκύψει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποδεικτικά έγγραφα (εντάλματα πληρωμής – τιμολόγια), οι πληρωμές που έγιναν δυνάμει της εκτελεστικής σύμβασης έφτασαν τα 350.000.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να εκτελεστεί μετά οποιαδήποτε εργασία ναυπήγησης. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται και η πληρωμή των 115.000.000 ευρώ απευθείας στην HDW, μετά δηλαδή την παραίτηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Εκτιμάται ότι από την πρώτη συμφωνία το 2000 έως σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει 3,2 δισ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος κατέθεσε αγωγή 7 δισ. ευρώ εις βάρος της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της γερμανικής εταιρίας HDW και των θυγατρικών της κατασκευαστικών εταιριών, που είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Ωστόσο, ως σήμερα έχουμε παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο, το περίφημο «Παπανικολής».

Ενα δεύτερο κρίσιμο σημείο της υπόθεσης είναι ότι τα Ναυπηγεία κατέληξαν από τη γερμανική HDW στην αραβική ABU DHABI MAR και ότι εμπλέκεται σε αυτή τη διαδρομή μια άλλη γερμανική εταιρία, την οποία ομιλητές στη Βουλή είχαν χαρακτηρίσει εταιρία «φάντασμα».

Από την εκτελεστική συμφωνία και τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών προκύπτει ότι η ADM ή μία εταιρία συνδεδεμένη με αυτή αποκτά το 75,1% των μετοχών των Ναυπηγείων. Σε έγγραφο μάλιστα της εταιρίας προς το ΥΕΘΑ στις 20 Οκτωβρίου 2010 αναφέρεται ότι «το αποκτών μέρος είναι η εταιρία Privinvest Holding SAL».

Ωστόσο, σε δικαστικό έγγραφο (απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου έπειτα από προσφυγή εργαζομένων) που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αναφέρεται ότι η ΕΝΑΕ (τα Ελληνικά Ναυπηγεία) μεταβίβασε στις 22/9/10 το 75,1% των μετοχών στη γερμανική Hoern, η οποία εν συνεχεία αγοράστηκε από την εταιρία Privinvest, στο πλαίσιο της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας. Συμπεραίνεται, μάλιστα, στο έγγραφο ότι η Hoern είναι κύρια κάτοχος 3.195.699 ονομαστικών μετοχών που εκπροσωπούν ποσοστό 75,1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΝΑΕ.

Ενα τρίτο σημείο που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το γεγονός ότι όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου διαβίβασε τα πρακτικά στην αντιεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου στις 20/12/13 δεν ανέφερε στο έγγραφό της τα ονόματα Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, κάτι το οποίο κάνουν στο δικό τους έγγραφο οι δύο εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Α. Ελευθεριάνος στις 18/3/14.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι γίνεται μνεία περί «προκαταρκτικής εξέτασης» που διενεργήθηκε και από την οποία προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών – μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Ευ. Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, και του Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από τη 17/10/2010 και εντεύθεν. Υπέβαλαν, μάλιστα, τη δικογραφία «χωρίς αξιολόγηση» όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι και στην περίπτωση της «λίστας Λαγκάρντ» είχε προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση που είχε οδηγήσει σε εξεταστική επιτροπή.

Οταν η Ν.Δ. εγκαλούσε το ΠΑΣΟΚ και ο Μεϊμαράκης μιλούσε για «υδάτινο φέρετρο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή στις 18/12/13 είχε κατηγορήσει τον Ευ. Βενιζέλο ότι πήρε ουσιαστικά την «εξουσιοδότηση» του Κοινοβουλίου ψηφίζοντας πρώτα τον νόμο 3885/10 και μετά προχώρησε στην εκτελεστική συμφωνία.

Τον νόμο είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται τότε στα «κάγκελα» και να καταψηφίζει. Στη συζήτηση εκείνη (στις 18/12/13) ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος είχε θυμίσει τον «καβγά» του Ευ. Βενιζέλου με τον Β. Μεϊμαράκη το 2010, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, που είχε περάσει από το υπουργείο Αμυνας και είχε αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα για το υποβρύχιο που «έγερνε», το είχε χαρακτηρίσει «υδάτινο φέρετρο».

Οι «κόντρες» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (που σήμερα έκλεισαν τη Βουλή) είχαν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις λίγο καιρό πριν από τις εκλογές του 2012, με τον εκπρόσωπο τότε της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκη να θυμίζει ότι ο Ευ. Βενιζέλος είχε «αθωώσει» τον Α. Τσοχατζόπουλο στην Εξεταστική του 2005.

Στη δικογραφία μάλιστα υπάρχει η αλληλογραφία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο στις 17/4/12, επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο Ευ. Βενιζέλος εγκαλούσε τη Ν.Δ. επειδή δεν εφάρμοζε τον νόμο του και ζητούσε εξηγήσεις από τον κ. Αβραμόπουλο γιατί δεν εφαρμόζει τη σύμβαση για τα υποβρύχια.

Ο κ. Αβραμόπουλος του απαντούσε τότε: «Εκρινα ότι, με δεδομένη την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, καθίστατο αδύνατη οποιαδήποτε άλλη καταβολή δόσης, εάν δεν συνεχίζονταν και ολοκληρώνονταν τα έργα κατασκευής των υποβρυχίων και φυσικά η διαδικασία παράδοσής τους. Και αυτό, παρά τα όσα προέβλεπε η συμφωνία που επικυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή».

Ωστόσο, η Ν.Δ. ενάμιση χρόνο μετά, στα τέλη του 2013, απέρριπτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στους επικριτές της να την κατηγορούν ότι αναλαμβάνει «ρόλο σωματοφύλακα» του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα πλέον τον λόγο έχει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να αποφασίσει -σε καθαρά πολιτικό επίπεδο- αν θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής (χρειάζονται 30 υπογραφές), η οποία δεν έχει κανένα πρακτικό – ουσιαστικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που η υπόθεση έχει παραγραφεί για αδικήματα όπως, λ.χ., η απιστία. Το μόνο αδίκημα που δεν παραγράφεται πάντως είναι αυτό του ξεπλύματος χρήματος.

Λευτέρης Γαλανός

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα