Με συνθήματα κατά πολιτικών, δικαστών και δημοσιογράφων υποδέχθηκαν οι περίπου 100 συγκεντρωμένοι στο Εφετείο της Αθήνας οπαδοί της Χρυσής Αυγής την απόφαση για την προσωρινή κράτηση του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, μετά την απολογία του, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο. Με σύμφωνη γνώμη των ειδικών εφετών ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου και του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρο Ντογιάκου, ο Ηλίας Κασιδιάρης (που έγινε ο ένατος βουλευτής του κόμματος που κρατείται) κρίθηκε επικίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων.
Σε 24 σελίδες
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της προφυλάκισης του κ. Κασιδιάρη, το οποίο αριθμεί 24 σελίδες, γίνεται εκτενή αναφορά στα «δύο λειτουργικά πυροβόλα όπλα, τα οποία διέθετε χωρίς την κατά νόμο απαιτούμενη άδεια και τα οποία είχε μετασκευάσει και τροποποιήσει» και συνδέεται το γεγονός αυτό με τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας (φωτογραφίες που απεικονίζεται με όπλα ή βίντεο στο οποίο πυροβολεί), όπως επίσης και με σωρεία περιστατικών στα οποία ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής φέρεται να αντέδρασε βίαια.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα βίαιων εκρήξεών του καταγράφονται συγκεκριμένα το (τηλεοπτικό) επεισόδιο με το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη, αλλά και επεισόδιο στην Κρήτη, όταν, απευθυνόμενος σε επικεφαλής αστυνομικών Αρχών, είπε ότι «θα υπάρξουν και νεκροί». Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κασιδιάρης, στην απολογία του, στο έγγραφο σημείωμα παροχής εξηγήσεων που κατέθεσε και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προτού εισέλθει στο Εφετείο γύρω στις 9.30 (ανέφερε χαρακτηριστικά «σας μιλάω τώρα, γιατί μετά δεν ξέρω»), έκανε λόγο για δύο όπλα, εκ των οποίων το ένα ανήκει νόμιμα στον ίδιο και το άλλο στον πατέρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του ο κ. Κασιδιάρης χαρακτήρισε «φαιδρή» την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής και επισήμανε: «Η φαιδρότητα της κατηγορίας είναι, πιστεύω, αυταπόδεικτη. Εάν στο ποσοτικό στοιχείο (σ.σ. των δύο όπλων) προσθέσει κανείς και την ασύλληπτου παραλογισμού παραδοχή ότι εγώ διευθύνω μια εγκληματική οργάνωση και την προμηθεύω με όπλα, πλην όμως τα όπλα αυτά είναι… καταχωρημένα με νόμιμες άδειες, που σημαίνει ότι κάθε πυροβολισμός έχει… ταυτότητα “Κασιδιάρης”, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της φαιδρότητας της κατηγορίας. Κάθε φυσίγγι έχει την ταυτότητα τη δική μου (ή του πατέρα μου): Είναι σαν να μοίραζα κάρτες με τα στοιχεία μου και τα τηλέφωνά μου και να έγραφα πάνω “διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης”».
Ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι το ένα όπλο το κατείχε νόμιμα ο πατέρας του με κυνηγετική άδεια, ενώ το δεύτερο ο ίδιος και το χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για σκοποβολή, καθώς εδώ και 14 χρόνια ειδικεύεται στο συγκεκριμένο άθλημα. Αμέσως μετά την απόφαση για την προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη ο δικηγόρος του Νίκος Αντωνιάδης χαρακτήρισε «πρωτοφανές δικαστικό έγκλημα» την προφυλάκιση του εντολέα του, ενώ καταφέρθηκε κατά του εισαγγελέα Ι. Ντογιάκου, ο οποίος, όπως τόνισε, «απαξίωσε τη διαδικασία και δεν υπέβαλε καμία ερώτηση», καθώς είχε προαποφασίσει τη θέση του. Σημειώνεται ότι ο κ. Αντωνιάδης ανέλαβε την υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη μόλις προ ολίγων 24ώρων, καθώς μέχρι πρότινος τον εκπροσωπούσε ο γνωστός ποινικολόγος Παύλος Σαράκης.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο Ηλ. Κασιδιάρης αποχώρησε με αυτοκίνητο της Αστυνομίας προς τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς θα κρατηθεί στην ίδια απομονωμένη πτέρυγα όπου βρίσκονται οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Γιάννης Λαγός και Χρήστος Παππάς.


